Кажете сбогом на сливовата ракия!

1
Българската гордост - сливовата ракия, е пред гибел
Българската гордост - сливовата ракия, е пред гибел

Българската гордост - сливовата ракия, е пред гибел. Производители и редови потребители, които сами си варят огнената напитка от костилковите, са в паника. А овощари са се вторачили притеснени в сливовите дръвчета, като вече признават, че добивите ще са изключително ниски тази година, а плодовете поголовно некачествени дори и за ракия.

„Нищо че минават през казана. Качествена ракия става от качествен материал, не от мухлясал и изгнил още на дървото, нито от спаружен и недоузрял плод", категоричен е собственик на сливови насаждения в Троянско.

Той е припечелвал добре, тъй като най-прочутата сливовица у нас се прави само от местни плодове. Троянската сливова официално влезе в списъка на спиртните напитки с географско указание. За производството на напитката с легендарна слава може да се ползват суровини единствено от Троян и още шест села в региона.

Не само в Балканския регион обаче, а в цялата страна тази година сливовата реколта върви на зле, направо към провал. Или изобщо няма плод по дръвчетата, или пък сливите са увредени. Ако в Троянско тук-там все пак има плод, макар и недостатъчен за размерите на производството, то в областите Габрово и Стара Загора с наближаването на сливовата беритба до дни се оказва, че всъщност няма какво да прибират. В Пловдивско минимум 70 на сто от реколтата не става за нищо.

Голяма част от насажденията в цяла България са съсипани от лошото време още през миналата година. Но и тези от овощарите, които са успели да спасят дръвчетата, не се надяват дори на задоволителен добив, камо ли на добър.

Заради лошото качество на плодовете и цената им е ниска и производителите губят. Според хора от бранша в момента килограм сливи се предлага на борсите срещу 70-80 стотинки - по-ниска и от миналогодишната.

Поголовно реколтата е нищожна или е изцяло съсипана заради пораженията по дърветата през предходното лято, жалват се земеделски производители.

Заради многото влага миналата година купища болести са нападнали сега сливовите овошки. Бацилите спокойно си зимуват в опадалата шума и атакуват още от пролетта. Гъбично заболяване избухва първо с жълти, после с червени петна по листата, които постепенно почерняват и опадват. А без листа спира фотосинтезата и оттам плододаването, обясняват простата ботаника овощари.

Борбата с опасната гъба трябва да започне със събиране на целия листопад още от предишната година, но това е трудно на големи овощарски площи.

Сливите са нападнати и от „чернилка", и от „шарка", които също брулят листата. Ако все пак някъде е вързал плод, той пък става жертва на сливовия червей. Сливите бързо червясват, падат преждевременно и са с изключително лошо качество.

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари