Калин Стоянов: МВР разследва корупция по високите етажи на властта

0
Повечето от разследванията са на оперативно ниво, допълни министърът на вътрешните работи
Повечето от разследванията са на оперативно ниво, допълни министърът на вътрешните работи Снимка: МВР

Повечето от разследванията са на оперативно ниво, допълни министърът на вътрешните работи

МВР разследва корупция по високите етажи на властта. Това каза в интервю, публикувано от БТА, министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, като допълни, че повечето от разследванията са на оперативно ниво. Той посочи, че борбата с корупцията е сред приоритетите на ведомството.

Министър Стоянов коментира още и темата за нелегалната миграция, като съобщи, че от 01.01.2023 г. до 30.06.2023 г. има регистрирани опита на близо 80 000 лица да преминат българо-турската граница. Увеличението е с почти 62% в сравнение със същия период за 2022 г., добави той.

Във връзка с протестите на служители на МВР за увеличение на заплатите вътрешният министър каза, че ще направи всичко възможно, включително и търсене на подкрепа от парламентарните групи, с цел да се постигнат част от заявените искания.

По отношение на борбата с пътния травматизъм министър Калин Стоянов посочи, че е поставил задача на директорите на областни дирекции да се повишат бързите досъдебни производства, образувани в резултат на установени водачи, управляващи превозно средство след употреба на алкохол или наркотични вещества. Според него това ще има превантивна роля по отношение случващото се в момента по пътищата.

Публикуваме пълния текст на интервюто:

Какво предстои оттук нататък по отношение на исканията на полицаите за по-високо възнаграждение и организираните от синдикатите протести?

- Категорично заявявам, че МВР стои твърдо зад исканията на служителите както по отношение на увеличаване месечното възнаграждение, така и за други социални придобивки, които не са променяни повече от седем-осем години.

Ще търсилите ли подкрепа от парламентарните групи при разглеждането на проекта за Закон за държавния бюджет в Народното събрание, за увеличаване на средствата за МВР?

- Ще направя всичко възможно, включително и търсене на подкрепа, с цел да постигнем част от исканията, които сме заявили.

Резултатът може да е негативен обаче, как ще реагирате, ако няма допълнителни средства и всеки ден има национален протест на служителите в МВР?

- Надявам се да не се стигне до продължителни протести и да постигнем резултат, от който и те ще бъдат доволни. Ще направим всичко възможно, каквото зависи от нас, включително разговори с финансовия министър.

Повечето от средствата по бюджета на МВР се използват за заплати, имате ли друга възможност, например по програми, да се кандидатства за подобряване на материалната база и обновяване на екипировката?

- Има възможност да се кандидатства по различни програми, включително и такива, по които да осигурим материалната база на служителите и като цяло средата, в която работят. Разчитам на хората, които са пряко ангажирани с работата по европейски проекти, и се надявам да има нужният резултат.

Във връзка с вашите приоритети като министър, какви ще бъдат новите мерки по линия на борбата с нелегалната миграция?

- Според мен каквото и да постигне МВР като резултат, ако не се справим с нелегалната миграция и войната на пътя, всичко останало остава на заден план. Не можем да допуснем миграционният натиск, на който сме подложени, да застраши сигурността на нашата страна.

Миграционният натиск в страната остава динамичен. Всяка вечер имаме значителен брой опити на хора, които се опитват неправомерно да преминат българската граница.

От 01.01 до 30.06 2023 имаме регистрирани опита на близо 80 000 лица да преминат българо-турската граница. Увеличението е с почти 62% в сравнение със същия период за 2022 г. Това показва, че миграционният натиск е изключително тежък.

Реорганизацията, която направихме с новото ръководство на Главна дирекция „Гранична полиция“, дава резултат. За първите шест месеца на тази година българските гранични власти са задържали 416 души във вътрешността на страната, което е с 35% по-малко в сравнение с първото шестмесечие на 2022 г.

По данни на областните дирекции и дирекция „Миграция“ във вътрешността на страната, за периода от една седмица от 26.02 до 02.07 са задържани общо 292 души, което е с около 5% по-малко в сравнение с предходните седмици.

Ресурсът, с който разполага „Гранична полиция“ е крайно недостатъчен, има командировани служители от различни структури, съдействие оказва и Министерството на отбраната. Нашата идея е в следващите месеци значително да уплътним границата с физическа сила и ще постигнем резултат, който ще бъде видим.

Ние сме външна граница на ЕС, много разчитаме на Европа и не бива да оставаме сами в битката с нелегалната миграция. Поради тази причина сме в близък контакт с ЕК, конкретно с еврокомисаря Йохансон. С Турция контактите са много интензивни както на ниво министър, така и с техни служби, които работят по границата и с тях също сме набелязали мерки, които в следващите дни очакваме да дадат резултат.

Това ли е начинът за охрана на границата, с жива сила?

- За успешно охраняване на границата следва да имаме технически средства, които сме предприели мерки да бъдат осигурени. Освен това трябва да сме добре подплатени с високопроходима техника – автомобили, от които имаме изключителна нужда. Правим всичко възможно да бъдат закупени със средствата, отпуснати от ЕК. Предприели сме действия и за ремонт на автомобилите излезли от строя в последните месеци, а те са доста голяма бройка. Необходим е и по-голям числен състав за охрана на границата.

Във връзка с приемането ни в Шенген, след като това се случи, как ще се справите с разкриването на трафик на наркотици и хора във вътрешността на страната?

- Тогава, както и сега, ще продължи да се разчита на оперативната работа на различните служби в МВР.

Категорично България следва да бъде приета в Шенген. Изпълнили сме заложените критерии. Вчера станахме и свидетели на доклада на ЕК по отношение на върховенството на закона, там има положителна оценка по отношение на България, което означава че Нидерландия вече би следвало да бъде с малко по-различна позиция от тази, която беше първоначално Другата скептично настроена държава за приемането ни в Шенген е Австрия, там също водим много интензивни разговори на експертно ниво и правим всичко възможно. Считам, че с усилията, които полагаме правим необходимото и следва те също да променят своята позиция в положителна такава. Надявам се до края на годината България и Румъния да бъде приети в шенгенското пространство.

Споменахте доклада на ЕК, в него имаше и негативна оценка, свързана с разследванията на корупция по високите етажи на властта, как МВР ще реагира на тази критика? Разследва ли в момента МВР корупция по високите етажи на властта?

- Категорично разследва. Повечето от разследванията са на оперативно ниво. Когато бъдат събрани достатъчно данни, материалите се докладват в прокуратурата.

Борбата с корупцията е сериозен приоритет за МВР, но не бива да бъде само за ведомството, тъй като има и други институции, които са отговорни по тази линия.

Доскоро имаше разминавания в работата между МВР и прокуратурата. Предходни министри съобщаваха за сериозни разследвания по досъдебни производства, които са приключили, но наблюдаващите прокурори не дават позволение да бъдат направени реализации по тях, има ли все още проблем?

- Имаме добър контакт с ръководството на прокуратурата. Доколкото ми е известно, по голяма част от тези разследвания работата е задвижена.

Какво се случва с разследването за злоупотреби при строителството на части от автомагистрала „Хемус“?

- МВР продължава да работи по този случай. Разследването е на приключване и се надяваме, че в най-скоро време ще влезе в съда.

Беше започнала проверка и за автомагистрала „Тракия“?

- Работи се активно от Главна дирекция „Национална полиция“. В скоро време ще обявим резултата и по тези проверки.

Друг от приоритетите Ви е безопасността на пътя, какви нови мерки ще предприемете?

- Проблемът с пътната безопасност, както и този с миграцията, е приоритет не само на министерството, но и на правителството. Ние стартирахме голяма операция по т.нар. широкообхватен контрол, до момента винаги е била кампанийна, когато се случи тежко пътнотранспортно произшествие, което е лошо. Решили сме тези проверки да бъдат периодични и сме включили други институции като агенция „Митници“ , и „Пътна инфраструктура“, както и други, които са компетентни.

Поставил съм задача на всички директори на областни дирекции в пъти да повишат бързите досъдебни производства, образувани в резултат на установени водачи, управляващи превозно средство след употреба на алкохол или наркотични вещества. Според мен ако се справим с това и в пъти завишим бройката, това ще има превантивна роля по отношение на случващото се в момента по пътищата.

Успоредно с това правим всичко възможно да надграждаме системите за видеонаблюдение в цялата страна. Задвижили сме и проект, свързан със закупуване на 370 автомобили, както и за технически средства, използвани от служителите на „Пътна полиция“.

Изискал съм през дирекция „Международно сътрудничество“ да потърсим експертиза и опит от други държави. Има и предложения за законодателни промени, направени от МВР и от различни парламентарни групи, които подкрепяме и считаме, че те ще дадат необходимия резултат. По отношение на Наказателния кодекс считаме, че следва да бъде криминализиран отказът от тестване на водачите за употреба на алкохол и наркотици.

Личното ми мнение е, че когато има причиняване на смърт при пътнотранспортно произшествие от водач, който е употребил алкохол или наркотици, това трябва да бъде умишлено престъпление, не считам, че трябва да се третира като престъпление по непредпазливост.

Ние извършваме контрола, който е на пътя, но преди него има много други министерства и институции, които са отговорни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари