Какво значат показателите за кръвното налягане и кое е нормалното?

0
Въпреки че дълго време се смяташе, че нормалното кръвно налягане е точно 120/80, през последните години кардиолозите не смятат този показател за идеален
Въпреки че дълго време се смяташе, че нормалното кръвно налягане е точно 120/80, през последните години кардиолозите не смятат този показател за идеален Снимка: БГНЕС

Кога говорим за хипертония?

Какво ни казва по-голямото число при измерване на налягане, например 120/80? В този случай 120 е систоличното кръвно налягане, а 80 е диастолното налягане. Какво е това и каква е разликата? Отговорите дава zdrave.to.

Систоличното налягане е силата, с която кислородната кръв се изтласква от сърцето, притискайки стените на кръвоносните съдове и се разминава в цялото тяло. Диастоличното налягане е силата, с която кръвта притиска стените в моментите на условна почивка, когато сърцето се пълни с кръв между ударите.

Всеки знае, че голяма първа стойност (систолично налягане) е най-очевидният признак за бъдещи проблеми със сърдечно-съдовата система (до инфаркти и инсулти). Но втората стойност се разглежда по-рядко.

Последните проучвания на работата на сърцето показват, че повишеното ниво на диастолично налягане (над 80) увеличава вероятността от инфаркт или инсулт през следващите 8-10 години по същия начин като повишеното систолично налягане.

Какво е нормалното налягане

Въпреки че дълго време се смяташе, че нормалното кръвно налягане е точно 120/80, през последните години кардиолозите не смятат този показател за идеален. И ако налягането е повече от 119/79, тогава те вече говорят за появата на хипертония. Ако е така, идеалната стойност трябва да бъде по-ниска.

Ако систолното налягане непрекъснато се увеличава с годините, тогава диастолното налягане се повишава до 50 години, след което намалява. Когато казваме, че „налягането е скочило“, имаме предвид първия (горния) индикатор. Расте с физическо натоварване, емоционални сътресения или пиене на ободряващи напитки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари