Как да се предпазим от жегата при червен код?

1
Консумацията на плодове и по-солени храни помага за хидратиране на тялото
Консумацията на плодове и по-солени храни помага за хидратиране на тялото

Консумацията на плодове и по-солени храни помага за хидратиране на тялото

Рекордно високи температури ни очакват във вторник. За първи път това лято е обявен червен код за три области у нас. Най-топлият ден за това лято е на прага ни. До 42 градуса на сянка се очаква да достигнат температурите в Плевен, Велико Търново и Русе, съобщават синоптиците от НИМХ. За това и от института обявиха червен код за тези три области.

Опасно горещо обаче ще бъде в цялата страна - в 18 области се очакват температури между 39 и 41 градуса, а в седем- между 35 и 38. Оказва се - най-опасно е времето следобед, когато сградите са поели много топлина. За това и съветът е да не излизаме навън, ако нямаме наложителна причина. В столичната болница “Св. Анна” отчетоха и ръст в приема на хора с ритъмни нарушения заради жегите.

В горещи дни като предстоящите вторник и сряда трябва да пием много вода, призовава кардиологът д-р Рада Прокопова. „Хората трябва да знаят, че трябва да пият много вода, когато температурата над 30 градуса, което е горе-долу обичайно за нашата страна. Нашата популация генетично е свикнала на тези температури. Всичко над 30-32 градуса вече ни идва в повече”, посочва д-р Рада Прокопова, началник на Отделение по Кардиология - УМБАЛ “Св. Анна”, информира FROG NEWS.

При обезводняване следва падане на кръвното налягане и припадък. „Трябва да се ядат повече плодове, можем да си позволим да ядем по-солени неща през лятото. Това, което общо взето избягваме зимата, за да не задържаме вода.

Специалистите призовават при възможност да останем вкъщи между 10:00 и 18:00 часа, както и да охладим помещението, в което сме. В случай, че нямате климатик, лекарите съветват да се доверите на добрите стари пердета, за да се ограничи влизането на жегата в стаята. И ако все пак се окажем навън - да ходим по сенчести улици и да пием вода. В Търново в пиковете часове на жегата общината ще раздава вода.

„Ще поставяме диспенсъри за вода на площада пред Царевец и пред общината, за да може хората да бъдат подсигурени на всяка крачка, както се казва, с вода, заяви Росица Димитрова, директор Дирекция "Социални дейности и здравеопазване" пред Нова телевизия.

В Русе, където зимата е най-сурова, а лятото най-жарко, общината също ще раздава вода пред Съдебната палата. „Също така и ще измерваме кръвното налягане - не само на нуждаещи се граждани, а на всички, които искат това”, подчерта Енчо Енчев, заместник-кмет на Русе.

По модела на Виена, съвсем безплатно и напълно легално, можем да се освежим на чешма и в центъра на столицата. Засега модерната чешма е само една. Има чешмичка за домашни любимци, кран за пиене на вода и бутон за водна мъгла

„Тази беше първата чешма. Миналата година я взехме експериментално. Тази година продължаваме - ще вземем още две чешми и се надяваме броят да бъде увеличаван, защото наистина се харесват. Особено в тези горещи дни”, посочва Десислава Билева, зам.-кмет на Столичната община.

Във вторник в София общината ще раздава вода от 13:30 часа на три места - край НДК, езерото “Ариана” и при храм “Св. Неделя”.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    Стоян
    Опасно е,внимавайте,и дано да мерят крьвното ида не ги мьрзи,дроплите от общин ата,те не са от работливите!
  • 0
    1
    джони
    Ай стига сте ланкали, чудо голямо
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари