Какво става с колата ни, ако бездейства дълго време?

11
Стоенето на автомобила със седмици пред дома ни е вредно за основните агрегати (Снимката е илюстративна)
Стоенето на автомобила със седмици пред дома ни е вредно за основните агрегати (Снимката е илюстративна) Снимка: Антонио В., Фейсбук

Стоенето на автомобила със седмици пред дома ни е вредно за основните агрегати

През лятото семейният автомобил се експлоатира много по-интензивно, отколкото през есента. Честите пътувания на по-големи разстояния изведнъж се заменят с дълъг престой. Колата остава паркирана пред дома и може да стои седмици без движение. А това е вредно за основните агрегати и системи на превозното средство, пише Automedia.

Вижте защо:

Акумулатор

Ако акумулаторът вече не е нов и е служил няколко години, тогава поради повишеното вътрешно съпротивление зарядът му започва да пада. По време на летни пътувания честите натоварвания на генератора и батерията могат да доведат до намаляване на живота на батерията и дори кратко време на празен ход в началото на есента може да доведе до неочаквана загуба на заряд, особено ако температурите са паднали нощта.

Масло и ръжда

При продължителен престой маслото отива в картера и оставя вътрешните повърхности на двигателя и трансмисията незащитени. През студените нощи росата пада върху повърхностите, покривайки металните стени с безброй капки вода. На някои части се образуват леки петна от ръжда, които рискуват да се превърнат в голям проблем.

По принцип вътрешността на двигателя винаги трябва да е покрита с тънък слой масло, което изисква често стартиране.

Стартиране на двигателя

Недостигът на масло след една седмица престой също води до повишено износване на триещите се части по време на студен старт. Това е особено опасно при температури под 5 градуса, когато вискозитетът на лятното масло намалява.

Газоразпределителен механизъм

При дълги периоди на бездействие се активират окислителни процеси вътре в двигателя. Ако двигателят вече има плака по вътрешните повърхности на клапаните, тогава е вероятно след една седмица бездействие те да започнат да се вкисват. Натоварването върху задвижващата система на мотора ще се увеличи.

В допълнение, маслото напуска повдигачите на клапаните и газоворазпределителния механизъм, което също води до увеличаване на съпротивлението и до отслабване на обтегачите. Ето защо стартирането на стар двигател след дълъг период на бездействие е свързано с редица рискове. Например, отслабеният ангренажен ремък (или верига) може да прехвърли особено при подаване на газ в първите секунди след стартиране. И това е изпълнено със скъпи ремонти.

Ръжда по спирачните дискове

Ако след дъждове оставите кола с мокри спирачки за няколко седмици без движение и в локва, тогава има голям риск да се появи ръжда върху спирачните дискове. Първоначално това ще бъде светлочервен цъфтеж. След това почернява и накрая се образува коричка. Не си струва да се надявате, че плаката ще изчезне, докато карате.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 10
    4
    Димитър Дончев
    По овча статия от тази не съм виждал
  • 11
    3
    Сребролюб Чамгизлиев
    А ако се отървете от колата си ще направите най-добре. Един огромен разход по-малко.
  • 10
    2
    гост
    Я стига ! BMV тройка 15год. гаражна ,дойде човек да я купи и само доля 10лт нов бензин в/у стария сложи свой акуломатор врътна ключа запали и отпраши .
  • 28
    1
    На мен
    Най ми хареса глупостта за вкисването на клапаните!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари