Вакуум помпа: какво е и за какво се използва?

0
Вакуум помпата е важна за работата на автомобила
Вакуум помпата е важна за работата на автомобила

Вакуум помпата е важна за работата на автомобила

Въпреки това, има една немалка част шофьори, които не са напълно наясно какво представлява този автомобилен компонент и каква е неговата роля.

За да внесем малко повече яснота по въпроса, създадохме тази статия.

Какво е вакуум помпа?

Без да се впускаме в подробности можем да кажем, че това е специфична авточаст, която се използва, за да се създаде ниско налягане във вакуумната система на двигателя.

Така създаденото ниско налягане е важно за работата на компоненти като усилвателя на спирачките, захранването на EGR клапана и соленоидния клапан на турбокомпресора, заключването на вратите, регулатора на изпарителя на климатика и други.

Вакуумните помпи обикновено са разположени са в близост до двигателя и се задвижват от него посредством коляновия вал.

Как работи вакуумната помпа?

Начинът на работа на този елемент до много голяма степен зависи от типа двигател на автомобила.

Бензиновите двигатели например, не се нуждаят от вакуум помпа, тъй като, когато водачът натисне педала на газта променя позицията на клапата на всмукателната верига, наречена дроселова клапа.

Това води до затваряне на входа за въздух към двигателя, което позволява да се създаде достатъчно въздушна дисперсия или вакуум, така че при натискане на спирачките те да работят без проблем.

При дизеловите двигатели обаче това не е така и те се нуждаят от вакуум помпа.

А се нуждаят от този компонент, тъй като при тях въздухът достига до камерите на двигателя директно, което прави невъзможно спирателния усилвател да получи необходимото налягане, без наличието на работеща вакуум помпа.

Видове вакуум помпи

Условно можем да разделим на видовете помпи на механични и електрически.

Механичните, както вече споменахме се задвижват директно от двигателя. Те се смазват от маслото на двигателя и разполагат с въртящ се ротор вътре в корпуса на помпата, който генерира вакуума.

Този вид вакуум помпи работят много тихо, но тъй като са свързани с двигателя, смяната им е доста трудна и сложна задача.

Електрическите помпи се използват отскоро, но бързо набират популярност, тъй като са също толкова надеждни като механичните, но са по-евтини като цена и разполагат с повече предимства от механичните агрегати.

Като за начало, електрическите помпи използват електричество, което позволява на инженерите да ги поставят на друго, по-удобно място в двигателния отсек. Плюс това са по-леки и както споменахме по-достъпни като цена.

Минусът им е, че не са толкова тихи като механичните, но пък смяната им е значително по-опростена.

Симптоми, които алармират, че вакуум помпата не работи

Понижена производителност на двигателя

Когато вакуум помпата се повреди или ако някоя от свързващите тръби е износена и пропуска двигателят намалява производителността си.

Обикновено този проблем се открива, ако се заслушате внимателно, докато автомобила работи. Чува ли се съскане, това означава, че най-вероятно вакуум помпата има някакъв проблем.

Педалът на спирачката става твърд

Една от основните функции на вакуумната помпа е да осигурява необходимия вакуум, за да се улесни използването на спирачката от водача.

Поради това, ако усетите, че при натискане на спирачния педал той е прекалено твърд, това е ясен сигнал, че вакуум помпата не функционира правилно и не позволява на усилвателя на спирачката да работи ефективно.

Климатикът на автомобила не работи ефективно

Ако ефективността на климатика намалее или ако не може да поддържа постоянен поток на въздуха, една от възможните причини за това е вакуум помпата.

Изтичане на масло под страната на двигателя

Вакуумните помпи се нуждаят от вътрешно смазване както за намаляване триенето на механичните части, така и за намаляване на вътрешната температура.

Затова, ако забележите петна от масло под колата от страната на двигателя (където е разположена вакуум помпата), това е индикация, че помпата най-вероятно е за смяна.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    русенец
    Сутрин педала на спирачките ми е твърд, особено зимата. През деня не е твърд. Сега в топлото сутрин не почти не се усеща да е твърд. Казаха ми че вакуум помпата изпуска, но хич не е проблем и да си карам така мн дълго време.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари