Газ до дупка: Защо автомобилът трябва да се кара по-често с висока скорост

12
При ниски скорости натоварването на двигателя само се увеличава, твърдят експерти
При ниски скорости натоварването на двигателя само се увеличава, твърдят експерти

При ниски скорости натоварването на двигателя само се увеличава, твърдят експерти

Сред шофьорите е разпространено мнение, че премереният стил на шофиране на автомобил удължава живота на различни компоненти и възли и най-важното - на двигателя. В действителност обаче това не е съвсем вярно. Дори изобщо не е вярно, категорични са експерти, които обясняват защо често педалът на газта трябва да се натиска докрай.

Колкото и да е изненадващо да звучи, при ниски скорости натоварването на двигателя само се увеличава. Всеки технически експерт ще потвърди това. Факт е, че при по-ниска производителност започва да намалява смазването на маслената помпа, което води до увреждане на специалното антифрикционно покритие не само върху втулките на коляновия вал, но и върху буталата. А това означава само едно – проблеми и ремонт, отбелязва Actualno.com.

Степента на натоварване на компонентите на коляновия механизъм се увеличава, намалявайки ресурса и осъждайки двигателя на преждевременна смърт. Разбира се, тук не става дума за нови коли с малък пробег. Доказано е е, че в по-голямата си част колите, които са изминали повече от 30 000 км на година, се управляват от спокойни шофьори.

Ето защо, за да избегнете износването на двигателя на употребяван автомобил, не трябва да се притеснявате да натискате педала на газта до пода. Това, разбира се, не трябва да се прави непрекъснато, а на определени интервали. Така ще се почистят горивните камери и запалителните свещи, като саждите ще изчезнат.

Подобен подход е полезен и за части от турбината (ако колата е с турбомотор), а не с атмосферен. В допълнение, след такива „изстрели“ двигателят елиминира ефекта от плаващите обороти, поддържа сцеплението по-стабилно в различен диапазон на скоростта и дори стартира по-добре при минусови температури. Всъщност това е много редкият случай, в който стресът, на който е подложен основният агрегат на един автомобил, не го осакатява, а лекува..

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    3
    Уча се
    За да се претрепеш по-лесно ! Малоумници....!
  • 22
    2
    Шофьор
    Не с висока скорост, а с по високи обороти на двигателя.
  • 22
    1
    Злобар
    Абе я по-добре с разумна скорост т.е. където може с 100 но където трябва с 60 че да сме живи и здрави и ние и околните водачи.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари