Кадиев: Направихме лоша актуализация на бюджета, инфлацията удря хората с ниски доходи

0
Защото свихме бюджетния дефицит от 3.9% на 3.6%, вместо да разтворим кесията
Защото свихме бюджетния дефицит от 3.9% на 3.6%, вместо да разтворим кесията Снимка: БГНЕС

Защото свихме бюджетния дефицит от 3.9% на 3.6%, вместо да разтворим кесията

Говоря с познат, представител на световна автомобилна фирма. Карат им ги с по едно дистанционно и с временни платки- няма чипове. И цените им са скочили с 12% само до момента, а истинската инфлация не е започнала.

Приятел ми казва, че преди е купувал чувал пелети за 5 лв. Сега са 8 лв. и ги няма. Хлябът поскъпна от лев на 1.50 лв. Сирене "Филаделфия" отиде от 2 лв. на 4 лв. Газта скочи 20.5% септември, още 36.6% октомври и се очаква още 13% ноември. Дървата за отопление скочили 25%. За ел.енергията за фирмите всички знаем. От 1 януари ще има и ръст на цени на ел.енергия, вода и парно за бита с поне 20-30%.

Такива примери могат да се дават безкрай. Изобщо не вярвам на данните на НСИ- кошницата явно е неадекватна. Не може Русия да отчита годишна инфлация от 7.5% инфлация до момента, дето няма такъв ръст на енергоносителите, ние да отчитаме 3.7% към август.

Чета анализ на полски институт, който казва "при ръст на цени на ел.енергия за бита с 20%, очакваме годишна инфлация от 12%". След като Полша като по-богата държава очаква 12%, при нас трябва да е повече.

ИНФЛАЦИЯТА Е ДАНЪК "БЕДНОСТ".

Тя удря най-много тези с ниски доходи. Много от тези хора ще изпаднат в криза преди да има следващ парламент и правителство.

Затова казвам, че направихме лоша актуализация на бюджета. Защото свихме бюджетния дефицит от 3.9% на 3.6%, вместо да разтворим кесията. Има моменти за затягане, но има и моменти за разпускане.

Светът става сложен. Не е свят, чиито проблеми могат да решат партийните секретари.

Трябват нови мерки. Още днес.

И да, слагайте си главата в торбата, ако сте управляващи. Няма друг начин.

Георги Кадиев

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари