Кабинетът изплаща близо 6 милиона лева на хотелиерите, приютили украински бежанци

1
Държавата ще изплати помощ по общо 160 подадени заявления за предоставени нощувки и изхранвания за периода 24 февруари до 31 май 2022 година
Държавата ще изплати помощ по общо 160 подадени заявления за предоставени нощувки и изхранвания за периода 24 февруари до 31 май 2022 година Снимка: ЕПА / БГНЕС

Държавата ще изплати помощ по общо 160 подадени заявления за предоставени нощувки и изхранвания за периода 24 февруари до 31 май 2022 година

Министерският съвет прие решение за одобряване на помощ на кандидатите по „Програма за ползване на хуманитарна помощ за лица, търсещи временна закрила в Република България вследствие на военните действия в Украйна“, приета през 2022 година. Това съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Крайният резултат от приемането на настоящия акт е изпълняване на плащанията към одобрените за финансиране кандидати за целия период на програмата в общ размер на 5 711 506,00 лв., съгласно приложен списък, неразделна част от проекта решението.

С приемането на акта ще се изплати помощ по общо 160 подадени заявления от лица, предоставили хуманитарна помощ, изразяваща се в 133 879 нощувки и изхранвания – закуска, обяд и вечеря, на бежанци в периода, обхващащ времето от 24 февруари 2022 г. до 31 май 2022 г. по „Програма за ползване на хуманитарна помощ за лица търсещи временна закрила в Република България вследствие на военните действия в Украйна“.

Правителството одобри също помощ на кандидатите по „Програма за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна с предоставена временна закрила в Република България“, също приета през 2022 г.

Настоящият акт за одобряване на помощ за кандидатите по програмата обхваща периода от 1 ноември 2022 г. до 15 ноември 2022 г. по верифицирани заявления на заинтересованите лица, съгласно списък.

Получатели на помощта са хотелиери и лица, упражняващи дейност в обекти държавна и общинска собственост, настанили и изхранвали или само настанили лица, получили временна закрила, без оглед на правноорганизационната им форма.

За периода е верифицирана помощ в размер на 2 807 802,45 лв. с ДДС за предоставени нощувки по Програмата за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна с предоставена временна закрила в Република България.

С друго решение кабинетът одобри помощ на кандидатите по „Програма за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна с предоставена временна закрила в Република България“, приета през 2022 г. Актът обхваща периода от 16 ноември 2022 г. до 31 декември 2022 г. по верифицирани заявления на заинтересованите лица, съгласно списък, неразделна част от проекта на решение. Получатели на помощта са хотелиери и лица, упражняващи дейност в обекти държавна и общинска собственост, настанили и изхранвали или само настанили лица, получили временна закрила, без оглед на правноорганизационната им форма.

За периода е верифицирана помощ в размер на 6 389 579,25 лв. с ДДС за предоставени нощувки по Програмата за хуманитарно подпомагане на разселени лица от Украйна с предоставена временна закрила в България.

На 25 януари служебното правителство прие решение за безвъзмездно предоставяне на хуманитарна помощ, поискана от Украйна, по линия на Механизма за гражданска защита на Европейския съюз със съобщения от ERCC (Emergency Response Coordination Centre - Координационен център за реакция при извънредни ситуации на Европейския съюз).

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    1
    Наистина
    Вчера бях в голяма верига за пазаруване те купуват от нас повече количките пълни водки риби Абе ние сме цигани пред тях .Давайте . Сега Турция има нужда за тях бих дал ама за това че Земенски са продал на Америка Сори дасе върнат да му счупят главата ида си живеят нормално
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари