Искрен Веселинов: Категорично Русе трябва да остане център на планов район

1
Русенският депутат подчерта значението на Русе за развитие на Дунавския регион пред тримата президенти
Русенският депутат подчерта значението на Русе за развитие на Дунавския регион пред тримата президенти

Народният представител от ПГ на Обединени патриоти и заместник-председател на ВМРО-БНД Искрен Веселинов взе участие в конференция на тема „Устойчиво развитие на Дунавския регион“, която се проведе вчера в „Канев център“.

Той изнесе свой доклад, касаещ именно развитието на Дунавския район в България, като не пропусна да засегне в него и вариантите за ново райониране.

Благодарение на усилията на патриотите за първи път от десетилетия насам обекти, свързани с Дунавската равнина са в центъра на държавната политика като приоритетни, като по този начин се прави опит да се навакса изоставането. Безспорно това е бавен и на моменти тромав процес, но важното е, че е задвижен и на българският север вече не се гледа като на крайна периферия.

Искрен Веселинов заяви пред препълнената зала, в която имаше гости от цялата страна, че трябва да съществува Дунавски район, обединяващ Северозападен със Северен централен район, като центъра му трябва да бъде именно град Русе.

Сред официалните гости на форума бе и Областният управител на област Русе Галин Григоров.

В събитието взеха участие президентът на Република България Румен Радев, президентът на Румъния Клаус Йоханис и президентът на Република Австрия Александър Ван дер Белен. Те обсъдиха възможностите за развитие на Дунавския регион и начините за подобряване на свързаността в Европа.

Участниците подчертаха стратегическото значение на региона и отбелязаха, че той е дом на повече от 100 милиона души, което се равнява на една пета от населението на Европейския съюз.

Акцент беше поставен и върху необходимостта от обединяване на усилията на политици и представители на академичните среди за мобилизиране на държавите и общностите в тях с цел укрепването му, тъй като той играе важна роля, изразяваща се най-вече в това, че свързва Европейския съюз с Черноморския регион, Южен Кавказ и Централна Азия.

Специално внимание беше обърнато на река Дунав, която представлява важна транспортна ос и световно признат екологичен коридор.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари