Имениците, които да почерпят днес

0
Православната църква почита архиепископ, заточен в изгнание и убит
Православната църква почита архиепископ, заточен в изгнание и убит Видео: Празниците

Православната църква почита днес паметта на Св. Павел Константинополски, Св. Клавдия и Преп. Лука Тавроменийски.

От латински името Павел може да се отъждестви с „малък“, „скромен“, „смирен“, „кротък“.  

Св. Павел е роден в Солун. Той заминава за Константинопол, където става презвитер и секретар на възрастния архиепископ Александър I Константинополски. След смъртта на Александър в 337 година в града избухва конфликт между никейската и арианската партии. Никейците надделяват и за архиепископ е ръкоположен Павел. 

По време на тези събития императорът арианин Констанций II отсъства от града. След завръщането си, Констанций II свиква събор на арианските епископи, който обявява Павел за негоден да заема архиепископската катедра и го праща на заточение. След последващ сблъсък между партиите Павел се завръща и веднага е възстановен на престола от никейците в църквата „Света Ирина“, по-късно отново е изгонен. Той заминава за Рим, където папата му помага да си върне престола.  Следва арестуването му и заточението му в Армения, където е удушен през 350 година. По-късно мощите му са пренесен в столицата Цариград.

На 6 ноември се чества и празникът на чудотворната икона на Пресвета Богородица: „Всех скорбящих радост“ („Радост за всички скърбящи“). Значението на иконата е укрепване във вярата в Света Богородица като дивна застъпница, която е навсякъде,където се чуват стоновете на страдащи хора. Тя изтрива сълзите на плачещите и в страданието дава минути на утеха и небесна радост.

Имен ден имат всички, носещи имената Павел, Павлина, Павлета, Клавдия и Лука.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, какво си купи днес от МОЛ-а?
- Няколко чифта бикини, че старите вече омръзнаха на целия град.

Харесай Дунавмост във Фейсбук