Илон Мъск обеща „амнистия” на блокирани потребители в Twitter

0
Хората се произнесоха. Амнистията започва следващата седмица. Глас народен - глас Божи, обяви милиардерът
Хората се произнесоха. Амнистията започва следващата седмица. Глас народен - глас Божи, обяви милиардерът

Само преди дни той възстанови профила на Доналд Тръмп

Новият собственик на "Туитър" Илон Мъск обяви днес, че ще даде "амнистия" на блокирани потребители, което според експерти по онлайн сигурност ще доведе до увеличаване на тормоза, дезинформацията и езика на омраза, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Милиардерът обяви решението си, след като проведе анкета в своя профил дали да се възстановят акаунтите, които "не са нарушили закона и не участват в прекалено голям спам". Резултатът от гласуването беше 72 процента "за".

"Хората се произнесоха. Амнистията започва следващата седмица. Глас народен - глас Божи", обяви Мъск в Туитър, като написа сентенцията на латински. Със същата фраза "Глас народен - глас Божи" Мъск обяви преди дни възстановяването на акаунта на бившия американски президент Доналд Тръмп, след като отново проведе анкета.

Тръмп беше блокиран за насърчаването на щурма на Капитолия на 6 януари 2021 г. След новината за възстановяването на акаунта му, той заяви, че не мисли да се връща в Туитър, макар че профилът му не е изтрит.

В месеца, откакто Илон Мъск е собственик на Туитър, много групи за наблюдение на платформата за расизъм, антисемитизъм и език на омразата съобщават за увеличение на подобни случаи. Има засилване и на расисткия тормоз срещу футболисти, играещи на провеждащото се в момента Световно първенство по футбол.

Зачестилите случаи на неподходящо съдържание до голяма степен се дължат на решението на Мъск да освободи половината от 7500-те служители на компанията, уволнението на висши кадри и серията от промени, които доведоха до стотици напускания.

Неизвестен остава и броят фирми подизпълнители, следящи за съдържанието в Туитър. Сред подалите оставка е ръководителят на отдела за сигурност Йоел Рот, а много рекламодатели също решиха да се оттеглят.

На 28 октомври, ден след като пое контрола над Туитър, Илон Мъск написа в платформата, че нито един блокиран акаунт няма да бъде възстановен, докато в компанията не се сформира "съвет по съдържанието", в който да се разглеждат определени случаи. Във вторник милиардерът се отказа от идеята и обяви, че тя е била по настояване на "голям брой групи от политически и социални активисти", който са "нарушили сделката", като са накарали рекламодатели да се оттеглят поне временно от платформата.

В доклад на Европейския съюз от днес беше съобщено, че през тази година на компанията отнема повече време да прегледа неподходящо съдържание, а премахването му е по-малко в сравнение с 2021 г. Данните от доклада са събрани през пролетта, преди Мъск да придобие Туитър. Те са част от оценка на онлайн платформите за съответствие с установените правила на ЕС срещу дезинформацията. Докладът посочва, че от Туитър реагират на едва половината от сигналите за език на омразата в рамките на 24 часа, за разлика от 81 процента през миналата година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари