Идеи за 10 милиарда лева за пенсии и помощи затрудниха коалицията

2
Съгласни са да запазят 120 лева бонус за пенсионерите, но се чудят как
Съгласни са да запазят 120 лева бонус за пенсионерите, но се чудят как

Спор на БСП и ДБ - безплатни детски градини или ваучери

Идеи за увеличение на пенсии и социални помощи, ново подпомагане на родители, деца, инвалиди и за вдигане на заплати на обща стойност над 10 млрд. лв. бяха нахвърляни вчера на преговорите по социалната политика на бъдещите коалиционни партньори от “Продължаваме промяната”, “Има такъв народ”, “Демократична България” и БСП.

Как точно обаче да бъдат изпълнени всичките идеи, се оказа по-трудната задача. И реално това стана първата тема, в която почти липсваха допирни точки след края на продължилите 4 часа разговори, пише в.24 часа.

Всъщност всички се съгласиха по една основна точка - пенсионерите трябва да запазят тези 120 лв. бонус заради коронакризата, който получават в момента. Но с много варианти как да стане това. Засега пари за бонуса има до края на годината, а нов бюджет за 2022 г. се очаква да е готов чак през февруари.

Партиите трябва да си дадат сметка, че веднъж дадени едни пари на пенсионерите, те вече не могат да бъдат махнати”, защити бонуса бившата социална министърка от БСП Емилия Масларова. Тя призна, че догодина вече е предвидено 20% увеличение на пенсиите и увеличение на минималната от 300 на 370 лв. 120 лв. допълнително обаче да се запазят поне за първите 100 дни управление, предложи Масларова.

Това изисква доста сметки, отвърна ѝ съпредседателят на ПП Асен Василев. Той настоя в програмата да се запише, че пенсиите ще се вдигнат от 1 януари, като пенсионерите няма да получават по-малко, отколкото сега с добавката. Това означава хората на минимална пенсия да вземат 420 лв. Според Василев това можело да се постигне с по-малка сума на пенсията и добавка, а актуализацията да е по швейцарското правило. Той поиска и пенсиите да се изчисляват индивидуално, а не с общ коефициент, което обаче не се хареса на БСП. Те пък настояха пенсиите да се преизчислят с осигурителния доход от 2018 г.

Извинете, но става въпрос за бюджета на Съединените щати ли?”, контрира социалистите Мика Зайкова от ИТН. Тя поиска да се запише, че пенсиите ще се преизчисляват автоматично на всеки 5 г.

След толкова предложения единственият консенсус по темата бе в следващите 6 месеца да се направи анализ как да се вдигнат пенсиите. И остана социалната помощ за тези под линията на бедност.

Съгласие имаше и че тежестта на стажа за пенсия трябва да нараства за всяка година, в която пенсионерът е останал на работа. Ще се направи и анализ на държавното и частното осигуряване.

Максималният осигурителен доход пък ще е обвързан с размера на средната работна заплата, но тепърва партиите ще изясняват как точно.

“Тук трябват много сериозни анализи. За всичко ще трябват поне 10 млрд. лв. на година”, заключи пенсионният спор Василев. Той обърна внимание и на предложенията на ПП - за укриване на осигуровки в затвор да лежат шефът на фирмата, счетоводителят и работникът.

Партиите се скараха и за строежа на нови детски градини и ясли, както и дали да са безплатни, както поиска БСП. Първо да бъдат построени градини, защото в момента няма места за децата и отпадането на таксите не решава проблема, отговориха от “Демократична България”. Те поискаха регламент за родителски кооперативи и ваучери за майките, които работят, а децата им не са успели да влязат в градина.

Преди 2 месеца имаше заделени 70 млн. лв. за строеж на нови детски градини, от които бяха използвани не повече от 5-6 млн. лв., като общината беше посочила като причина недостига на терени. Недостигът е предимно в София”, разказа Асен Василев. Което накара партиите да почнат да търсят начин как родители и деца да остават по родните си места, вместо да мигрират в големите градове. Тук от ДБ предложиха дори данъчни стимули за фирми с над 500 служители, които откриват детски градини в офисите си.

Еднократна помощ от 1 минимална заплата да се даде на самоосигуряващите се, които не са могли да работят заради противоепидемичните мерки, решиха партиите. Тепърва ще се решава и каква част от обезщетението от втората година за майчинството да се дава на майките, ако се върнат на работа в това време.

В програмата ще се включи и нов прозрачен механизъм за определяне на минималната заплата според размера на средната. Да се вдигнат добавките за нощен труд, да се дигитализират и трудовите книжки, да се създаде регистър на трудовите правоотношения, договориха още партиите.

В следващите 6 месеца ще се мисли и за облекчения за фирми, които наемат хора с увреждания. За бъдещето остана и дали да не се премахнат ТЕЛК решенията.

Заплатите на социалните работници да се изравнят с учителските, е друга от целите.

Освен помощи за енергийната бедност ще се дава помощ и за минимално количество вода за битови нужди.

Ревизия на изкарването на сираците от приютите е друг от приоритетите. Ще има и регистър на педофили и насилници с влезли в сила присъди, за да се ограничи възможността им да работят с деца.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари