„Голямо Враново“ изплува от кризата след африканска чума по свинете

0
Вихрен Димитров припомня, че Свинекомплекс „Голямо Враново“ има сериозна история в областта на развъждането на свине. Това е бил първият нуклеус в Източна Европа, когато през 1972 г. са докарани 1000 животни от Англия
Вихрен Димитров припомня, че Свинекомплекс „Голямо Враново“ има сериозна история в областта на развъждането на свине. Това е бил първият нуклеус в Източна Европа, когато през 1972 г. са докарани 1000 животни от Англия Видео: Русе Медиа

Свинекомплекс „Голямо Враново“ постепенно изплува от кризата, която удари бранша заради африканската чума по свинете през 2019 г.

„Увеличаваме поголовието и почти сме стигнали нашия капацитет, който е 28 000 животни. Сега сме около 25 000, до края на месец февруари ще имаме 28 000“, каза управителят на свинекомплекса Вихрен Димитров пред Русе Медиа.

Добрите новини идват на фона на вчерашния празник за дружеството – 23 години, откакто фирмата е приватизирана на 28 януари 1998 г. „Това съвпадна с първите животни след чумата, стигнали кланично тегло от 100 кг. Така че символично вчера ние стигнахме възпроизводството, и то много по-бързо, отколкото очаквахме, от удара, който ни сполетя по-миналата година“, обясни още Димитров.

СвинекомплексГолямо Враново“ се гордее със селекцията, която е направена през изминалата година, която определя като най-добрата в България. „Породата е дюрок, това е генетика, която е лидер в Канада и Северна Америка. Тя се отличава по своите вкусови качества, има мраморизация на месото, крехкост. Свинефермата има и генетика, която е лидер във Франция, на която също разчита за пълна промяна в пазара."

Вихрен Димитров припомня, че СвинекомплексГолямо Враново“ има сериозна история в областта на развъждането на свине. Това е бил първият нуклеус в Източна Европа, когато през 1972 г. са докарани 1000 животни от Англия.

По време на кризата свинекомплексът е успял да запази по-голямата част от магазинната мрежа и две трети от персонала. „За пазарите е ясно, че като няма живи прасета, тоя пазар го загубихме. Персоналът примерно, преди да ни удари чумата, беше 175 души, сега са около 110. Плащали сме заплати на хората в „бяла“ зона да работят, преди да имаме прасета, правехме всичко възможно да правим мероприятия по дезинфекция, почистване, ремонт, поддържка. Запазихме си месодобива, месопреработката, търговията на дребно. Общо взето беше тежко, но се справихме и оттук нататък ще вървим само напред“, каза Вихрен Димитров.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари