Три нови огнища на африканска чума в Русенско

1
Започна поетапно населване с прасета в свинекомплекса в Голямо Враново
Започна поетапно населване с прасета в свинекомплекса в Голямо Враново

Три нови огнища на африканска чума са открити от началото на месец ноември в Русенско.

Това стана ясно от заседание на постоянно действащата междуведомствена областна епизоотична комисия във връзка с актуалната обстановка и предприетите към момента мерки по отношение на болестта африканска чума по свинете на територията на региона.

На нея присъстваха заместник областният управител на област Русе Свилен Иванов и директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Георги Дяков.

По време на заседанието беше посочено, че от началото на месец ноември в областта не е имало случаи на заболяването по домашни животни, но са констатирани три нови огнища при диви свине. Съответно те са в землищата на селата Смирненски, Щръклево и Табачка.

Също така беше обявено, че в свинекомплекса в Голямо Враново е започнало поетапно населване с 500 сентинелни прасета, като след 45 дни ще бъдат взети двукратни проби от животните и ако те се окажат отрицателни, то това ще означава, че заразата е унищожена при проведената дезинфекция. Въпреки това няма веднага да се премине към населване с допълнителни бройки свине, а ще се изчакат още 60 дни и едва след това ще започне поетапен процес на репопулация. Периодите не са избрани случайно, тъй като първият времеви интервал от 45 дни отговаря на два инкубационни периода, а последващите 60 дни могат да бъдат приети за карантина. Посоченото означава, че най-рано в началото на идната 2020-та година може да се предприеме населване с прасета в свинекомплексите от областта.

Припомняме, че поради наличието на африканска чума в областта бяха евтаназирани приблизително 98 000 прасета.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари