Загробиха над 32 000 прасета в Русенско

5
В свинекомплекса в Голямо Враново са евтанизирани само животните с положителни проби за африканска чума
В свинекомплекса в Голямо Враново са евтанизирани само животните с положителни проби за африканска чума Видео: БНТ

В Русенско вече са загробени над 32 хиляди прасета от свинекомплексите в Николово и Бръшлен.

Евтаназията на животните в свинефермата в Голямо Враново обаче се бави.

Управата на свинекомплекса в Голямо Враново настоява да се вземат нови проби от прасетата, които се отглеждат в други халета на фермата и ако се окажат отрицателни, животните да бъдат запазени. От Агенцията по безопасност на храните обаче са безкомпромисни. На евтаназия подлежат всички животни. Те ще бъдат загробени в нива, чиято площ е 100 декара и се намира на три километра от Голямо Враново. Очаква се евтаназията на незаразените животни да започне утре или най-късно в сряда. А управителят Миленка Димитрова заяви, че след фалита на фермата, ще се откаже да се занимава със свиневъдството, съобщи БНТ.

В индустриалната ферма в Голямо Враново са евтаназирани само животните с положителни проби за африканска чума.

Д-р Миленка Димитрова, управител на свинекомплекса в Голямо Враново: В този обор, в който открихме 2 прасета и всички контактни около тях, ние унищожихме - 16 и сме готови цялото хале и всички съседни халета да унищожим.

Преди 45 години класическа чума по свинете е имало във фермата в село Юделник и затова д-р Димитрова настоява незаразените животни да не се евтаназират, а да се наблюдават, и така да се проследи пътят на вируса.

Д-р Миленка Димитрова: Аз искам да бъдат изследвани другите животни. Никак не е грешно да се види как ще протече в един свинекомплекс това, да се види как е влязъл, откъде.

В свинекомплекса в Голямо Враново работят 180 души.

Д-р Миленка Димитрова: Ако нямаме животни от свиневъдството, ще се съкратят всички хора, ще се съкратят хора и от фуражния цех.

Според Димитрова, заразата е тръгнала първо от дивите прасета. Затова русенските ловци настояват да се отмени забраната да се ловува с кучета в крайдунавската зона. С тяхна помощ успешният отстрел на диви свине е над 90%.

Десислав Маринов, ловец: Трябва да знаете, че ловците са хората, които могат да свършат работа и да помогнат на държавата в случая. Те са страхотна армия - 130-хилядна армия.

В четвъртата голяма ферма в Русенско - тази в село в Юделник, резултатите от последната проба се очакват утре.

А в Добрич, където беше обявено превантивно бедствено положение заради африканската чума, областният управител задължи всички стопани, които отглеждат прасета в дворовете си, да ги заколят до 5 август.

След гратисния период за доброволно умъртвяване на животните - 5 август, инспектори, полиция и жандармерия ще обикалят всяка къща в населените места в близост до свинекомплекса край село Козлодуйци.

Д-р Румен Караманов, управител на свинекомплекс в с. Козлодуйци: Вече трябва да се действа все едно е военно положението, като рискът тук е много голям, затова, че Добричка област граничи с Румъния.

Управителят на свинекомплекса изпълни обещанието си от преди дни и обезщети стопаните с по 250 лева за заклано прасе. 55 домашни животни са отглеждани в селото.

Румянка Колева, кмет на с. Козлодуйци: И за да не останат 160 човека без работа, всички се съгласиха, направихме график, и днес, понеделник, последните 3 прасета се заклаха. Повече в Козлодуйци прасета няма.

Илия Маринов отглеждал 3 прасета в личното си стопанство.

Илия Маринов, с. Козлодуйци: Не бяха регистрирани, но поради създадената обстановка с проблеми с чумата, трябваше днес да ги заколя, като ги прибираме в момента.

Обезщетението, което изплаща собственикът на свинекомплекса обаче се отнася само за околните села. Село Победа се намира на 33 км. от свинекомплекса и стопаните няма да бъдат компенсирани. Тези, които не изпълнят предписанията за доброволно евтанизиране на прасетата, ще бъдат глобени, казаха от Агенцията по храните.

От 100 до 1 000 лева е глобата за стопаните, които не заколят доброволно прасетата си.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари