Свинекомплекс "Голямо Враново" участва в проект, който ще доведе до революция на пазара

7
Реализацията на проекта ще отнеме между 2-3 години, като вече се търси подходящ терен в Русе
Реализацията на проекта ще отнеме между 2-3 години, като вече се търси подходящ терен в Русе Видео: Русе Медиа

Най-големите производители на прасета в България, сред които Свинекомплекс „Голямо Враново“, планират изграждането на две големи съоръжения – кланици с фабрики за разфасовка, която да доведе до революция на пазара на свинско месо в България и на Балканите, съобщи управителят на „Голямо Враново Инвест“ Вихрен Димитров, предава Русе Медиа.

Проектът е на стойност 50 млн.лв. и предвижда да има една кланица в Северна България в Русе и една в Южна България между Пловдив и Стара Загора. Освен свиневъдството, кланиците ще обслужват цялото животновъдство без птиците.

Ще се задоволяват нуждите на цялата страна и ще се произвежда и за износ. Имаме и подкрепата на правителството в лицето на Българската банка за развитие, очакваме официално подписан договор. Говорили сме и с Асоциацията на месопреработвателите. В момента в България се внасят около 150 000 тона свинско месо и цялото това нещо, което е равно горе-долу на 2 млн.прасета годишна база на 100 кг, ние ще го произвеждаме в България и ще се реализира в България. Най-голямата дупка в нашия търговски баланс е дефицитът на свинско месо, колкото и да е парадоксално. Това е равно на около 500-600 млн.лв. годишно“, казва Вихрен Димитров.

Реализацията на проекта ще отнеме между 2-3 години, като вече се търси подходящ терен в Русе.

Важното е, че за първи път от толкова време браншът е обединен и знае, че спасението на бранша е в ръцете на самия бранш, защото досега ние зависим много от цената на вносните меса. Има много малки кланици, а такива големи съоръжения на Балканите няма. Това ще бъде добре не само за свиневъдството, а и за другите сектори в животновъдството, овцевъдството. Преди, по времето на „Родопа импекс“, ние сме имали огромен пазар в Близкия изток на телета и на овце и смятаме, че този пазар е там и ни чака. Само квотата за Турция не можем да изпълним на 20 процента, защото нямаме голямо съоръжение“, обяснява още Вихрен Димитров.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари