Георги Клисурски: Ефектът ще го постигнем - изсветляваме икономиката

0
Така зам.-министърът на икономиката коментира плащания на заплати само по банков път при големите фирми
Така зам.-министърът на икономиката коментира плащания на заплати само по банков път при големите фирми Снимка: bTV

Така зам.-министърът на икономиката коментира плащания на заплати само по банков път при големите фирми

„Философията на бюджета е на максимално възможното в рамките на множество ограничения. Постигаме много неща, когато ръцете ни са доста вързани. Инфлацията е сравнително висока, имаше енергийна криза, сравнително по-нисък растеж на икономиката и въпреки тези ограничения, постигаме много“, каза заместник-министърът на финансите Георги Клисурски по bTV.

По думите му в бюджета са заложени рекордните 8 млрд. лв. за пътища, жп, нови влакове, а първият медицински хеликоптер се очаква да пристигне до края на годината.

„Запазваме социалните плащания, пенсиите се увеличиха от 1 юли с 12%, запазваме учителските заплати на нива 125% от средната заплата и увеличихме заплатите и на преподаватели в университети, и в БАН. Има и рекордно увеличение в НЗОК, осигуряваме средствата за лекарските заплати от 2000 лв. и медицинските сестри от 1500 лв. във всички държавни болници“, поясни Клисурски.

По думите му на този етап договорката е идеята за „безплатния обяд“ да отпадне.

„Ако сте клиент, отидете в заведение и не си платите сметката, когато не ви дадат касов бон, да не се получи правна несигурност имате ли право или не да извършите това“, каза той.

Клисурски коментира и решението на Народното събрание фирмите, които имат над 100 служители да изплащат заплати само по банков път.

„Ефектът ще го постигнем - изсветляваме икономиката. Когато възнагражденията се изплащат по банков път, има проследимост, работниците получават пълния размер на осигуровките, данъците се изплащат в цялост. От друга страна, самите трудещи се ще се ползват с пълния си размер на осигуровките, когато се пенсионират и няма 50% от хората да са на минимална пенсия. Облекчаваме по-малките компании. Много хора в малките населени места едва ли работят в компании, които имат над 100 души персонал“, каза заместник-министърът на финансите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари