Георги Георгиев: Дигитална революция се случва в софийския градски транспорт

0
Над пет милиона пътувания са платени чрез новите електронни начини
Над пет милиона пътувания са платени чрез новите електронни начини Снимка: СОС

Над пет милиона пътувания са платени чрез новите електронни начини

"В градския транспорт в София през последната една година и въпреки всички кризи и проблеми се случи дигитална революция – над пет млн. броя пътувания са платени с новите електронни начини за плащане, вместо с хартиени билетчета", съобщи председателят на Столичния общински съвет (СОС) Георги Георгиев в интервю за БТА.

"Хит сред гражданите са безконтактните плащания с банкови карти, плащанията през смарт часовници и други устройства, както и дигиталните билети – близо 800 хил. са те само за месец юни т.г., посочи Георгиев. Това по думите му е огромен успех за града и улеснение за гражданите – всеки месец расте броят на използващите дигиталните технологии за плащане. Вече пенсионирахме билетчето – над 70% от еднократните билети, които продава Центърът за градска мобилност, са електронни.

Съгласно тарифната политика, която СОС прие на 21 юли, даваме нови възможности за пътниците и за привличането на нови, посочи председателят на съвета. Той посочи билетите 30+ и 60+, с които може да се пътува неограничен брой пъти на цената от 1,60 лв. за половин час и съответно за 2,20 лв. за един час. Това е масова практика в големите европейски столици с развит и модерен обществен транспорт, какъвто вече е и софийският", отбеляза Георгиев.

По повод големите проекти, които пряко променят облика на града, председателят на СОС изтъкна приетата от съвета мащабна инвестиционна програма за изграждане на тротоари на територията на цялата Столична община. Става въпрос за 120 млн. лева, които ще бъдат инвестирани в близо 700 хил. кв. метра тротоари, посочи Георгиев. По думите му програмата ще преобрази града и най-вече кварталите.

По отношение на предстоящия нов сезон на СОС председателят му каза, че за него най-важен приоритет е пътната безопасност. Той настоява още отсега политическите партии да заявят подкрепата си за исканията на Националното сдружение на общините със законови промени да се дадат правомощия на общините да глобяват на база записите от камерите за трафик, които Столичната община има.

"Това са хиляди камери в цялата страна, които могат да бъдат използвани като контролиращите на КАТ. Искаме за превишена скорост, за преминаване на червен светофар и за влизане в забранени улици да можем сами да глобяваме и да събираме глобите в общинските бюджети, за да може да се инвестира в нови камери и мерки за пътна безопасност", посочи Георги Георгиев.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари