Евростат: Расте почасовото заплащане на труда в ЕС

0
България е на второ място по ръст на почасовата заплата за 2022 година
България е на второ място по ръст на почасовата заплата за 2022 година Видео: NOVA

България е на второ място по ръст на почасовата заплата за 2022 година

През 2022 г. средното почасово заплащане на труда в цялата икономика на ЕС е 22,9 евро за час и на 25,5 евро за час в еврозоната. Това показват данни на Евростат, предаде NOVA.

Спрямо 2021 г. почасовото заплащане се увеличава в ЕС с 4,4%, а в еврозоната - с 4 на сто.

В рамките на Европейския съюз най-голямо е увеличението на почасовото заплащане на труда в Унгария (с 16,4%), България (с 15,5%), Литва (13,4%), Румъния (с 12,3%) и Полша (с 11,7%).

Само в рамките на еврозоната почасовите заплати нарастват най-много в Литва (с 13,4%), Естония (8,8%) и Хърватия (8,7%), а най-малко в Италия, Малта и Финландия (повишението е с 2,3% във всяка една от трите държави).

В ЕС икономическите дейности, които регистрират най-високите годишни увеличения на почасовото заплащане на труда са: "Добивна промишленост" (повишение с 9,6%), следвана от "Професионални, научни и технически дейности“ (с 6,4%), "Разпределение на електрическа и топлоенергия и топлинна енергия“ (с 5,6%) и "Финансови и застрахователни дейности“ (повишение също с 5,6%).

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    1
    Почасово заплащане ...
    Тази мантра за " ... увеличението на почасовото заплащане на труда ...", на кого я разправяте? Обикновено, почасово се заплаща труда на охранители в частните охранителни фирми. Частните охранителни фирми са напълно безконтролни от държавните институции по отношение спазването на Кодекса на труда и заплащането на трудовото възнаграждение на охранителите, които безропотно работят. Почти всички частни охранителни фирми са в полу-сивия сектор на икономиката - така и крадат безпроблемно.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари