България е втора в ЕС по ръст на цените на жилищата

0
Недвижимите имоти у нас са поскъпнали с 80% от 2010 година насам
Недвижимите имоти у нас са поскъпнали с 80% от 2010 година насам Снимка: Dunavmost

Преди нас по поскъпване на жилищата е само Полша с 13%

България се нареди на второ място в Европейския съюз по ръст на цените на жилищата през последното тримесечие на 2023 г. Спрямо същия период на предната година покачването на цените е 10.1%.

Преди нас по поскъпване на жилищата е само Полша с 13%. На трето място с годишно покачване от 9,5% е Хърватия, показват наскоро публикувани данни на Евростат, пише вестник СЕГА.

Продължаващото покачване на цените на недвижимите имоти у нас, подклаждано от ниските лихви по ипотечните кредити, се случва на фона на охлаждане на имотните пазари в редица страни от ЕС. Там търговските банки последваха политиката на ЕЦБ за повишение на лихвените нива. У нас обаче банките продължават да държат лихвите на рекордно ниски нива, въпреки предупрежденията на БНБ за рисковете от кредитния бум.

В осем държави в ЕС се наблюдава спад на цените на жилища в последното тримесечие на 2023 г., докато общо за ЕС статистиката отчита символичен ръст от 0,2% годишно. Поевтиняване на недвижимите имоти се наблюдава в Германия, Франция, Чехия, Австрия, Люксембург, Словакия, Финландия и Швеция.

Все пак и у нас се забелязва успокояване на пазара на недвижими имоти - спрямо третото тримесечие на 2023 г. покачването на цените е едва 1.2%, а според данните на НСИ в София дори има спад, макар и символичен, от 0.1%.

Евростат проследява динамиката на цените на жилищата и за последните 13 години - в периода от 2010 до 2023 г.

В България ръстът е с близо 80%, като по този показател страната ни се нарежда на десето място в ЕС.

Евростат

Най-силно цените на жилищата са скочили в Естония (+217%), Унгария (+185%), Литва (+162%), Латвия (+135%), Чехия (+123%), Австрия (+111%) и Люксембург (+102%).

В същото време в две държави в ЕС е отчетено поевтиняване на жилищата от 2010 г. насам - в Италия (-8%) и Кипър (-3%).

В същия 13-годишен период наемите в ЕС са се увеличили средно с 50%. Най-голямо покачване е отчетено отново в Естония (+207%), Литва (+172%) и Ирландия (+102%). Единствената страна членка със спад на наемите за последните 13 години е Гърция (-19%).

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    така ще е!
    като има балъци, които им дават тези пари... ще искат и ще са алчни
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари