Европол: Организираната престъпност прониква във всички сфери в ЕС

0
Никога досега заплахата за ЕС и неговите граждани не е била толкова голяма
Никога досега заплахата за ЕС и неговите граждани не е била толкова голяма

Организираната престъпност продължава да се разпространява във всички сфери в Европейския съюз, сочи публикуван днес доклад на Европейската полицейска агенция - Европол, цитиран от БТА.

Никога досега заплахата за ЕС и неговите граждани не е била толкова голяма, предупреди днес Европол в доклада, която е задълбочен анализ на организираната престъпност и който бе представен в Лисабон.

Съществува голяма опасност престъпниците да използват пандемията от коронавируса и нейните дългосрочни икономически и социални последици, сочи докладът. Те може да се превърнат в "идеални условия" за престъпниците да взимат на прицел граждани, бизнеси и обществени организации, се допълва в доклада. Въз основа на хиляди случаи и данни на разследващи органи и служби за сигурност в целия ЕС експертите на Европол са изготвили подробен анализ.

В него се констатира, че 70 процента от престъпните групи и мрежи действат в най-малко три страни членки на ЕС. Повече от 40 процента от тях се занимават с трафик на наркотици, който засега заема най-голям дял сред престъпните дейности в ЕС. Анализът показва ясно високата степен на професионална организация на престъпните групи и това колко тясно подземният свят е преплетен със законни икономически дейности.

Групите са организирани като бизнес предприятия с различни нива на ръководство. Повече от 80 процента от престъпните мрежи използват легални бизнес структури, а повече от 60 процента от тях прибягват също до корупция като средство за развиване на бизнеса си. Прането на пари е професионално организирано и е създадена паралелна нелегална финансова система, сочи докладът, като допълва, че престъпните групи биха използвали всички възможности за подкопаване на европейските икономики.

Докладът, който бе представен днес в Лисабон, се изготвя веднъж на четири години, допълва Франс прес. По повод представянето му, пред френската информационна агенция Катрин Дьо Бол, шефката на Европол, каза, че коронавирусната пандемия е открила нови възможности да се експлоатират страховете на обществото. В началото е било наблюдавано нарастването на количествата на маски и хидроалкохолен гел менте. Сега нараства търговията с фалшиви ваксини и фалшиви тестове за коронавируса, предназначени за самотестване. В доклада на Европол се казва и, че пандемията е благоприятствала и киберсигурността, предвид това че рестрикциите са принудили хората да живеят и работят повече в интернет.

"Ключови инфраструктури ще продължат да бъдат взимани на прицел от киберпрестъпниците в идните години. Това представлява значителен риск",

допълва Европол в доклада си. В края на януари властите на няколко западни страни, сред които САЩ, държави членки на ЕС и Украйна, отбелязаха значима точка срещу кибепрестъпността с операция, която позволи да се разкрие злонамерен софтуер, наречен Емотет, който е смятан за най-опасния в света.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, операцията успешна ли е? Ще може ли вече да ям сладко?
- Какво сладко, бе...
- Е, не сега веднага, за в бъдеще?
- Какво бъдеще, бе...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари