Европейският съд: Чужденците от ЕС имат право да купуват българска земя

0
Изискванията за уседналост за право на придобиване на земеделска земя не се допускат от правото на ЕС
Изискванията за уседналост за право на придобиване на земеделска земя не се допускат от правото на ЕС

Изискванията за уседналост за право на придобиване на земеделска земя не се допускат от правото на ЕС

Европейският съд излезе с решение, в което се посочва, че правото на ЕС не допуска възможност законодателството на държава членка да въвежда изисквания за уседналост при придобиването на земеделска земя, предаде БТА.

Решението е свързано с отправен през 2022 г. въпрос от Районния съд в Бургас по дело, което засяга текст от българския Закон за собствеността и ползването на земеделските земи. Законовият текст гласи, че право на собственост върху земеделски земи у нас могат да придобиват физически или юридически лица, които са пребивавали или са установени в България повече от пет години; юридическите лица с регистрация по българското законодателство от по-малко от пет години могат да придобиват право на собственост върху земеделски земи, когато съдружниците в дружеството, членовете на сдружението или учредителите на акционерното дружество, отговарят на посочените изисквания.

Съдът на ЕС отбелязва, че макар целта на българското законодателство да е запазване на предназначението на земеделските земи, предотвратяване на спекулативни сделки и използването на земята за други цели, което би довело до значително намаляване на обработваемата земя, предвидените ограничения трябва да бъдат необходими и подходящи за постигането на тази цел. Според Европейския съд ограниченията сами по себе си не могат да постигнат поставените цели. Допълва се, че по същество законодателството ограничава не само свободното движение на капитали в ЕС, но и свободния избор на местожителство.

Отбелязва се становището на Европейската комисия, според което поставените цели би могло да се постигнат с други мерки. Комисията е дала пример с налагането на по-високи данъци по сделките за препродажба на земеделски земи скоро след като са придобити, или с въвеждането на минимални срокове на договорите за наем на земеделска земя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -3
    1
    Nenene
    Никой освен български гражданин,който живее н България,няма право да купува земята ни,отвоювана с много кръв!!! ЕС да си гледат работата!!! Всичко зависи само от нас! Като изкупят и демята ни и ние сме вече НИКОЙ!!! ПРЕТОПЕНИ!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари