ЕС инвестира над 11 милиона евро за нова суперкомпютърна система в България

0
Маргрете Вестегер​: Инвестирането в инфраструктура за суперкомпютри е от решаващо значение за подобряване качеството на живот на гражданите на ЕС
Маргрете Вестегер​: Инвестирането в инфраструктура за суперкомпютри е от решаващо значение за подобряване качеството на живот на гражданите на ЕС Снимка: ЕПА / БГНЕС

Маргрете Вестегер​: Инвестирането в инфраструктура за суперкомпютри е от решаващо значение за подобряване качеството на живот на гражданите на ЕС

Съвместното предприятие за европейски високопроизводителни изчислителни технологии обявява подписването на договор на стойност 11,5 милиона евро за нова суперкомпютърна система в България. Тя ще може да разполага с повече от 4,4 петафлопса и ще бъде разположена в София Тех Парк.

Приложения за неговото използване са например за точна оценка на сеизмичната устойчивост на сградите, прогнозиране на времето и медицински приложения в подкрепа на леката инвазивна диагностика и откриването на иновативни лечения, съобщиха от ЕК.

Изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия, отговаряща за Европа, подготвена за цифровата ера, Маргрете Вестегер заяви, че с придобиването на този суперкомпютър в България, както и в други части на Европа, продължават усилията им за справяне с индустриалните, технологичните и научните предизвикателства.

„Инвестирането в инфраструктура за суперкомпютри е от решаващо значение за подобряване качеството на живот на гражданите на ЕС, за повишаване на конкурентоспособността и за постигане на напредък в научните изследвания и иновациите”, добави Вестегер.

Комисарят по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел добави, че е много доволна, че усилията, започнати миналата година, с придобиването на тази нова суперкомпютърна система в България, вече дават резултати.

„Този нов суперкомпютър ще подпомогне европейските научни изследвания за стимулиране на иновациите и насърчаване на по-добрата наука чрез осигуряване на достъп до водещи инфраструктури и услуги за високопроизводителни изчислителни технологии, независимо къде се намират в Европа, подчерта Габриел.

Европа е лидер по инвестиции в инфраструктура за суперкомпютри от следващо поколение, която има огромен положителен ефект върху обществото. Пример за това е и инициативата на ЕС „Дестинация Земя“, която има за цел да разработи много прецизен цифров модел на Земята, способен да подобри метеорологичните прогнози, управлението на водите и екологичното моделиране. След обявяването на суперкомпютъра LUMI във Финландия и суперкомпютъра LEONARDO в Италия през октомври, както и три други суперкомпютъра в Чехия, Люксембург и Словения, суперкомпютърът в България бележи последното попълнение към семейството суперкомпютри от Съвместното предприятие от септември насам. Съвместното предприятие планира да придобие още един петафлопса (които могат да извършват поне 4 милиона милиарда операции в секунда) и суперкомпютър с близка до ексафлопс производителност (с капацитет да извършват над 150 петафлопса, или 150 милиона милиарда изчисления в секунда) в Португалия и Испания.

Обявеното през септември предложение на Комисията ще даде възможност за допълнителни инвестиции в размер на 8 милиарда евро в следващото поколение суперкомпютри. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари