ЕС е изправен пред най-тежките горски пожари от 2006 г. насам

0
Страните от ЕС могат да отправят призив за помощ за борба с горски пожари
Страните от ЕС могат да отправят призив за помощ за борба с горски пожари

През тази година са изгорели над 700 000 хектара гори

Европейският съюз е изправен пред най-тежките горски пожари през този период от годината, откакто през 2006 г. започна воденето на съвместна статистика за този вид природни бедствия, обяви днес Европейската комисия, съобщава БТА.

„Изправени сме пред тежко лято в Европа, до този момент през тази година са изгорели над 700 000 хектара“, каза в изявление европейският комисар за управление на кризи Янез Ленарчич.

Франция и Испания са сред страните, особено сериозно засегнати от пожари тази година.

Във Франция вече е била изпепелена два пъти по-голяма площ, отколкото през миналата година, а в Испания – над три пъти повече, сочат данните на ЕС.

Според Европейската комисия от началото на лятото пет държави от съюза са поискали помощ от други страни членки за справяне с горски пожари. Това е довело до изпращането на близо 370 пожарникари, 29 самолета и 8 хеликоптера на различни места в Европа в отговор на извънредни ситуации. Освен това 150 пожарникари от България, Румъния, Германия, Франция, Финландия и Норвегия подпомагат колегите си в Гърция от миналия месец.

След особено опустошителни сезонни пожари през последните години Европейският съюз работи за подобряване на възможностите си за по-бърза и трансгранична реакция за справяне с големи природни бедствия.

Страните от ЕС могат да отправят призив за помощ за борба с горски пожари към останалите държави членки чрез Механизма за гражданска защита на Европейския съюз – платформа за координиране и споделяне на ресурси за реагиране на извънредни ситуации.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари