Урсула фон дер Лайен: Идва пандемия на неваксинираните

0
Темпът на ваксинация срещу COVID-19 трябва да се ускори, за да се предотврати „пандемия на неваксинираните“
Темпът на ваксинация срещу COVID-19 трябва да се ускори, за да се предотврати „пандемия на неваксинираните“

Темпът на ваксинация срещу COVID-19 трябва да се ускори, за да се предотврати „пандемия на неваксинираните“

Това заяви председателят на Европейската комисия в сряда, призовавайки също така държавите по света да засилят борбата с изменението на климата, предава Reuters.

Второто обръщение на Урсула фон дер Лайен като председател на Европейската комисия идва след две години, които поставиха на изпитание устойчивостта на блока, с пандемията от коронавирус, свързаният с нея рязък икономически спад и напреженията около Брекзит и върховенството на закона в някои източни държави-членки, отбелязва агенцията.

В пространна реч, в която се определят приоритетите на блока за предстоящата година, Фон дер Лайен изброи амбициозни цели, включително технологична независимост за ЕС, но предупреждава, че „следващата година ще бъде още един тест за характера“.

До края на август 70% от възрастното население в 27-те държави от ЕС са били напълно ваксинирани срещу COVID-19. Това бележи крайъгълен камък след бавния старт, но и включва големи различия между страните от ЕС.

Обявявайки ново дарение от още 200 милиона дози ваксини до средата на следващата година за трети страни - на фона на предишния ангажимент за 250 милиона дози - фон дер Лайен заяви, че е притеснена от различните нива на ваксинация в ЕС.

„Нека направим всичко възможно (така), че това да не се превърне в пандемия на неваксинираните“, каза тя пред законодателите на ЕС в Страсбург, Франция.

Деветнадесет икономики на ЕС ще възстановят размера си преди пандемията тази година, а останалите следващата година, каза тя.

Бившият германски министър на отбраната постави борбата с изменението на климата на първо място в дневния си ред, като целта е със смели стъпки ЕС да постигне климатична неутралност до 2050 г., заедно с цифрова трансформация на своята икономика.

Фон дер Лайен обеща да увеличи финансовата подкрепа, за да помогне на по -бедните страни да се борят с изменението на климата и да се адаптират към неговото въздействие с допълнителни 4 милиарда евро до 2027 г. и призова САЩ също да направят повече.

„Но ние очакваме САЩ и нашите партньори също да се включат. Това е от жизненоважно значение, защото затварянето на разликата във финансирането на климата заедно, САЩ и Европейския съюз, би било толкова силен сигнал за глобалното лидерство в областта на климата“, каза тя.

Очаква се финансирането на климата да бъде решаващ въпрос на срещата на върха на COP26 на ООН през ноември, където световните лидери ще се опитат да пуснат в ход ангажиментите си за намаляване на емисиите по-бързо и да предотвратят катастрофалните промени в климата.

Критиците казват, че комисията на Фон дер Лайен не е изпълнила обещанията си да бъде по-„геополитическа“, отчасти защото ЕС се все още се бори да утвърди своето влияние в сферата на външните работи - което е станало особено видимо миналия месец по време на превземането на Афганистан от талибаните.

Фон дер Лайен заяви, че ЕС трябва да може да се намесва военно без помощта на САЩ, но му липсва политическа воля за това.

„По-фундаменталният въпрос е защо това не се е случило в миналото. Можете да имате най-модерните сили в света, но ако никога не сте готови да ги използвате, каква е ползата от тях?“ - каза тя. „Това, което ни задържа досега, не е просто недостиг на капацитет, а липса на политическа воля“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари