Експерт: Има риск химически и биологичен отпадък да достигне до България заради взривения язовир

2
Проф. Георги Касчиев призова в следващите дни да се създаде организация от ЕС, България и Румъния за наблюдение на морската вода
Проф. Георги Касчиев призова в следващите дни да се създаде организация от ЕС, България и Румъния за наблюдение на морската вода Видео: Euronews Bulgaria

Проф. Георги Касчиев призова в следващите дни да се създаде организация от ЕС, България и Румъния за наблюдение на морската вода

Реакторите на АЕЦ „Запорожие“ са изключени от края на септември. Разхладени са до нормална температура. Радиоактивността и топлоотделянето на горивото е спаднало много силно, така че те се нуждаят от сравнително малко вода за охлаждане – на реакторите и на басейните за отлежаване на отработеното гориво.

Това коментира в студиото на „Добро утро, Европа“ по Euronews Bulgaria експертът по атомна енергия проф. Георги Касчиев.

"Руснаците си играят с огъня. За какво им беше да превземат тази централа и да водят около нея бойни действия, които да повреждат електропроводите? Тя да остава без никакво електрозахранване, което е една от най-тежките ситуации въобще за сигурността на една централа.

Този обем вода в изкуствения басейн на централата ще стигне за 3-4 месеци, ако не се допълва. Това време е достатъчно да се вземат мерки, въпросът е кой. Украинският персонал е в критично намален състав. Трябва да се инсталират мощни помпи на брега на реката“, коментира още проф. Касчиев.

Досега 7-8 пъти има пълно обезточване само на дизел генератори“, добави експертът.

"Може да бъдат откъснати и мини в морския участък. Теченията в Черно Море са такива, че морски мини бяха забелязани в Румъния и България. Съществува значителен риск част от тази мръсотия и отрови, химически и биологически, които са се оказали в реката, да попаднат в Черно Море и да достигнат до Румъния и България."

Според проф. Касчиев АЕЦ „Запорожие“ като енергиен обект престава да съществува за години.

Тя повече не може да бъде въведена в експлоатация“, посочи той и допълни:

Ако войната привърши, трябва или да се възстанови тази язовирна стена при Каховка, което ще отнеме години, или да се направи някаква времена или постоянна помпена станция при изкуствения басейн.

Проф. Касчиев призова в следващите дни да се създаде организация от ЕС, България и Румъния за наблюдение на морската вода.

По думите му взривяването стената на язовир „Нова Каховка“ е екологична катастрофа, от която можем да бъдем засегнати и ние. Според експерта стената е взривена отдолу, като руснаците имат интерес да го направят с цел да забавят украинската контраофанзива.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    ...
    Абе боклук а усраинците с какво си играят с пишките си ? Не ти влиза в работата. Щом е трябвало превзели са я. А нацистите защо взривиха стената с хаймарсите ? За това ли им ги даде сащ ? Да сеят опостушителни бедствия.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какви са сезоните в България?
- Агне, таратор, риба, прасе.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари