МОСВ: Морето ни е чисто, прогнозата до 17 юли е благоприятна

0
Няма данни за замърсяване от Украйна в българската акватория на Черно море
Няма данни за замърсяване от Украйна в българската акватория на Черно море Снимка: Dunavmost

Няма данни за замърсяване от Украйна в българската акватория на Черно море

Това съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Резултатите от водните проби, взети на 3 юли от пунктовете в Дуранкулак бряг, Шабла бряг и Калиакра бряг, не показват превишения на нормите. Прогнозата до 17 юли за северозападната част на Черно море е благоприятна и показва, че потенциалните замърсителите циркулират в изключителната икономическа зона на Украйна. Според данните, няма притеснения за зоните за къпане по българското Черноморие.

Последните данни от цифровото моделиране на Центъра за интегрирано управление и мониторинг на бреговата зона към Висшето военноморско училище (ВВМУ) „Н. Й. Вапцаров“, както и сателитно наблюдение, не показват замърсяване на българската акватория с потенциални замърсители вследствие на инцидента. Петната от 5 юли в изключителната икономическа зона на България не се наблюдават на сателитните данни. Миксът от днепровски и днестровски седименти към 3-4 юли в украински води също вече не се вижда.

Няма абсолютно нищо притеснително относно чистотата на нашето море. Не се наблюдава дори и минимално повишение на показателите, които изследваме периодично. Това каза на пресконференция в курорта "Слънчев бряг" по-рано днес Радина Огнянова, ръководител на лаборатория. Резултатите са пет пъти под горната допустима граница според българското законодателство. Няма причина за абсолютно никакви притеснения.

МОСВ е в непрекъсната връзка с "Морска администрация" и ще продължава да следи движението на нефтените петна до пълното им разнасяне. Министерството е и в постоянен обмен на информация с украинските, молдовските и румънските власти за потенциално замърсяване на водите в Черно море.

МОСВ осигурява редовно наблюдение на състоянието на морските води след разрушаването на стената на язовирНова Каховка“, разположен на река Днепър на територията на Украйна.

Мониторингът за състоянието на морските води е координиран с Министерството на здравеопазването и Министерството на туризма, за спокойното протичане на туристическия сезон.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари