МОСВ: Черно море е чисто

0
Няма данни за замърсяване в българската акватория на Черно море
Няма данни за замърсяване в българската акватория на Черно море Снимка: БТА / архив

Няма данни за замърсяване в българската акватория на Черно море

Това съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

От информацията става известно, че прогнозата за северозападната част на Черно море се запазва благоприятна и потенциалните замърсители остават по крайбрежието на Украйна. Към 2 юли симулациите не показват вероятност за навлизане на потенциални замърсители в акваторията на България. Сателитните изображения от същата дата показват, че в бреговата и изключителната икономическа зона на България не се наблюдават замърсявания.

Министерството осигурява редовно наблюдение на състоянието на морските води след разрушаването на стената на язовирНова Каховка“, разположен на река Днепър на територията на Украйна.

Басейнова дирекция „Черноморски район“ и Регионална лаборатория - Варна към Изпълнителната агенция по околна среда следят ежеседмично състоянието на черноморските води в три допълнителни пункта в бреговата зона, които бяха определени в отговор на нововъзникналата ситуация – Дуранкулак бряг, Шабла бряг и Калиакра бряг.

Министерството на околната среда и водите е в постоянен обмен на информация с украинските, молдовските и румънските власти за потенциално замърсяване на водите в Черно море. Радиационният фон в Одеска област е в норма, информира българското посолство в Киев в редовната си информация, изпратена до МОСВ.

В петък стана известно, че министрите на околната среда на България и Румъния Юлиян Попов и Мирча Фекет са провели онлайн среща и са потвърдили, че взетите проби от Черно море не показват никакъв проблем за здравето на хората и околната среда.

Мониторингът за състоянието на морските води е координиран с Министерството на здравеопазването и Министерството на туризма с оглед спокойното протичане на туристическия сезон.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари