Ей, сирийско долно куче, я не се прави, че не знаеш арабски!

1
Български гражданин бе малтретиран унизително в Бейрут. Кого да съди българският режисьор?
Български гражданин бе малтретиран унизително в Бейрут. Кого да съди българският режисьор?

На 11 август в Бейрут, Ливан абсолютно неправомерно и без никаква причина е бил задържан българският гражданин режисьорът Юсеф Ал-Ахмед.

За това алармира българската журналистка Оля Ал-Ахмед. Около 22.30 ч. на 12 август тя публикува пост, в който разказва, че младежът е имал отдавна закупен билет с гръцката компания Aegean Airlines по маршрут Бейрут – Атина- Москва.

С него от Бейрут с работна виза за Русия и работен договор с телевизия Russia Today е трябвало да излети братовчедка му – инвалид с един неподвижен крак и патерици, и още двама – момче и момиче, също назначени официално на работа в една от водещите руски медии.

На летището в Бейрут ги спират, пише Марица. Изведнъж на цялата група им съобщават, че не могат да ги качат в гръцкия самолет, тъй като междувременно е излязла наредба, че сирийски граждани нямат правото да се намират на територията на Гърция транзит, ако няма транзитни визи.

Да обаче никъде в сайта на авикомпанията, от която са закупени онлайн билетите това не е посочено и никой от авикомпанията не си е направил труда да предупреди пътниците за това, преди да закупят билетите. След като биват спрени на летището в Бейрут, българският гражданин Юсеф Ал-Ахмед намира представителя на авиокомпанията и го моли за съдействие.

Младежът посочва на баджа му, който показва, че именно той е представителя на авиокомпания Aegean Airlines, и му обяснява най-спокойно, че е българин, български гражданингражданин на страна членка на ЕС и никой няма правото да му забрани да се качи в гръцки самолет с български паспорт, тъй като ние сме с безвизов режим със съседна Гърция.

На всичкото отгоре той е дошъл по същия маршрут. Юсеф настоява да се качи сам със закупения си билет, тъй като има пълното законно право на това, а на останалите да им бъдат върнати парите. Служителят на авиокомпания Aegean Airlines, който бил местен ливанец, поискал паспорта на младежа.

След като дълго го премятал пренебрежително, му казал: „ Ей, сирийско долно куче! Я не се прави , че не знаеш арабски и че нямаш сирийско гражданство! Няма да те пусна в тоя самолет, нещастник сирийски такъв!“ И му прибира паспорта в джоба си.

След броени минути лицето, официален представител на гръцката авиокомпания Aegean Airlines, извиква 15 полицая от най-различни подразделения – гранична, военна полиция , службите за сигурност и др. Те без никакви основания арестуват българския гражданин Юсеф Ал-Ахмед и го тикат в стая за разпит при офицер, който категорично отказва да говори на английски, тъй като не говорил английски, и настоява разговорът да се провежда на арабски.

През цялото това време паспортът на лицето неправомерно е отнет, без да се обясни причината, и не му се връща. Междувременно самолетът на Aegean Airlines е излетял за Атина. Билетите изгарят.

Докато се води разпитът на българския гражданин, той понася един куп обиди и подигравки за това, че е от сирийски произход. След което офицера си позволява да пише нещо наръка на страниците на паспорта му. Близките на младежа звънят за помощ в Българското Посолство в Бейрут.

Гласът на дежурния любезно отговаря , че „днес е петък, почивен ден и посолството не работи“. Да, но консулът е длъжен да е на разположение 24 ч при такива екстрени ситуации, особено в страна като Ливан.

След като няколко души звънят с апел за помощ, мъжки глас от българското посолство дава телефон на който с смс да пратят телефона на задържаното лице. Така никой обаче и не идва на помощ от Посолството ни в Бейрут, нито влизат във връзка с младежа. След цяла нощ малтретиране и дискриминиране на българския гражданин на сутринта той е бил пуснат. Налага се цялата група от 4 човека да купуват наново билети за Москва през Катар, Доха на безумно скъпа цена и по безумен маршрут, за да стигнат до руската столица, където българският младеж е студент 3 година режисура, а тримата младежи – сирийци са официално назначени с трудов договор на работа в телевизия „Русия днес“.

Бих искала от тази трибуна да уведомя всички заинтересовани институции, че са налице няколко нарушения с български гражданин - от страна на служил на гръцката авикомпания Aegean Airlines и ливанските служби, включително и нарушения на човешките права!

Незаконно задържане, многобройни обиди засягащи националната принадлежност, пренебрежително отношение към гражданин на страна членка на ЕС. Кой ще поеме отговорността за загуба на над 3500 долара за самолетни билети и за огромния преживян стрес на тези младежи?!?

Морален и материален ущърб! Кого да съди българският режисьор, живеещ в Москва – Юсеф Ал-Ахмед, пита журналистът Оля Ал-Ахмед.

Източник: Марица
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари