Българин се оказа опасно близо до епицентъра на мощното земетресение в Япония

2
Ясен Попов: Беше страшно, но бяхме в безопасност, нямаше паника и хаос
Ясен Попов: Беше страшно, но бяхме в безопасност, нямаше паника и хаос

Ясен Попов: Беше страшно, но бяхме в безопасност, нямаше паника и хаос

Ясен Попов е от Добрич, студент е в Токио. Заедно с приятели заминават за град Каназава, префектура Ишикав, за да посрещнат новата година. Изминават 300 километра, за да се озоват на неподходящото място в неподходящото време, пише Про Нюз Добрич. Оказват се в същата префектура, където е епицентърът на поредицата от мощни земетресения, които разтърсиха централната част на Япония в понеделник. Световните агенции съобщиха за пожар, предизвикан в японската префектура Ишикава, и за затрупани под развалините хора. В отговор Япония издаде предупреждения за вълни цунами и нареди евакуация. Новината дойде в първия ден от новата 2024 г. и близо 13 години след като земетресение с магнитуд 9 по скалата на Рихтер удари Япония. То беше последвано от цунами и ядрена криза след авария в атомната централа във Фукушима. Трагедията от 2011 г. доведе до повече от 20 000 жертви. В понеделник Японската метеорологична агенция съобщи за над 12 земетресения край бреговете на префектурата Ишикава, като един от трусовете е бил с магнитуд 7,6 по Рихтер. По последни данни броят на жертвите достигна 62. Най-засегнат е пристанищният град Вадзима на полуостров Ното.

Съвсем наблизо е бил и Ясен Попов, заедно с групата студенти. „За щастие, аз и моите приятели останахме невредими и всички се прибрахме благополучно“, споделя българинът след като благополучно се завърна в квартирата си в Токио.

Разказа, че по време на самото земетресение били в апартамента, който били наели. „За щастие, с нас беше приятел, който живее от няколко години тук и веднага ни инструктира какво да правим. Успяхме да се скрием под една маса навреме. Трусът беше изключително силен. Около нас падаха предмети, чуваше се чупене на стъкла, токът спря, самата сграда осезаемо се наклони. За момент си помислихме, че може би това ще е краят“, разказва Ясен. След около минута трусът спрял и те веднага взели най-ценните си вещи и документи и излезли навън. Тогава дошъл и сигналът за цунами.

Японците около нас изглеждаха спокойни, но все пак ние решихме да отидем на равно и високо място. След известно чакане говорихме с някои японци и те ни посъветваха да потърсим помощ от Общината, която се намираше близо до нас. Когато отидохме там, те ни приеха и ни позволиха да останем за през нощта. Осигуриха ни одеяла, както и топла стая. Трусовете продължиха цяла вечер, но те бяха по-слаби. На сутринта градът беше пуст, всичко беше затворено. Опитахме се да намерим магазин за хранителни стоки, но повечето бяха затворени, а тези, които работеха – опразнени“, продължава разказа си младият българин.

Успели да стигнат до гарата сравнително лесно, но всички сутрешни влакове били спрени. За щастие, до обяд били пуснати отново и всички успели да се приберат с влака-стрела и да се завърнат благополучно в Токио.

Беше страшно, но бяхме в безопасност“, сподели Ясен. Това, което го е впечатлило най-силно е липсата на паника и хаос. „Хората знаеха какво да правят. Следваха се указанията и всичко се подреди“, сподели спомените си от станалото младият мъж. Но признава, че всичко от случилото се в първия ден на новата година все още му е като сън.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари