Дядо Наум уволни игумена на Басарбовския манастир

0
Дядо Наум уволни игумена на Басарбовския манастир
Видео: БГНЕС

Русенският митрополит Наум е уволнил игумена на Басарбовския скален манастир архимандрит Емилиан. Това бе потвърдено от самия отец Емилиян, който заяви, че не са му съобщени причините за уволнението. Освен него е освободен и секретарят на Русенска митрополия Ангел Младенов "Освободен съм от длъжността игумен на Басарбовския манастир с вчерашна дата, приемам със смирение и послушание тази заповед на митрополит Наум, не мога да коментирам причините.На мен не ми е обяснено, само мога да твърдя, че няма финансови нарушения в манастира", заяви архимандрит Емилиан.

Секретарят на митрополията Ангел Младенов не пожела да коментира освобождаването си, но заяви, че е имал намерение сам да си подаде оставката, тъй като атмосферата за работа след идването на новия митрополит не му е допадала.

Архимандрит Емилиан е игумен на Басарбовския манастир от 1 юни 2003 г., а Ангел Младенов е църковен служител от 2001 г. От 2005 г. е секретар на митрополията. И двамата бяха едни от най-близките хора на патриарх Неофит, докато беше Русенски митрополит. Отец Емилиан ще продължи да изпълнява задълженията си като игумен на манастира "Св.Марина" в Каран Върбовка и манастира "Св.Петка" в Копривец, както и да служи в Басарбовския манастир и в църквата "Св.Архангел Михаил" в Русе.

Две са версиите за уволненията в Русенска митрополия. Едната е за финансови злоупотреби, заради които митрополит Наум е назначил финансов одит заради постъпили сигнали от страна на различни лица и светски институции, свидетелстващи за вероятни нередности. Отидът е за период от пет години назад, а целта му е да установи реалното финансово състояние на епархията и евентуални злоупотреби. Проверката все още не е приключила, но кабинетът на секретаря на митрополията е запечатан от вчера.

Другата версия е свързана със скандално секс видео, за което се твърди, че е заснето от един от монасите в Басарбовския манастир. Обвиненията са, че той се е регистрирал в сайт за запознанства за хомосексуалисти. Монахът е отрекъл автентичността на видеото, а извършените проверки не са успели да установят със сигурност дали то е истинско или е фалшиво.

Самият митрополит Наум не беше открит за коментар, тъй като не вдигаше мобилния си телефон. От канцеларията на Русенската митрополия заявиха, че не са упълномощени да дават изявления.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари