Преображение дойде с нов игумен за Басарбовския манастир

0
Преображение дойде с нов игумен за Басарбовския манастир
Снимка: Русе нюз

Нов игумен ще ръководи от днес Басарбовския манастир край Русе, който е единственият действащ скален манастир в България, съобщава "БГНЕС". Русенският митрополит Наум избра празника Преображение Господне, за да провъзгласи в сан архимандрит и да въведе в служение като игумен отец Антоний от русенския храм "Св. Николай Чудотворец".

Двамата отслужиха заедно водосвет и раздадоха курбан за здраве. Смяната на игумена на Басарбовския манастир бе очаквана, след като преди около два месеца митрополит Наум отстрани архимандрит Емилиян от поста. Мотивите бяха, че не е следил достатъчно отблизо работата на манастира, като се имаше предвид скандала с видео със сексуално съдържание на един от монасите в светата обител.

"Според мен най-важното за една света обител е и братята, и игуменът да бъдат духовно родени тук, да бъдат свързани духовно със светата обител, да познават всичко в манастира, да живеят с болките, с надеждите и с очакванията на хората, които посещават манастира", обясни митрополит Наум. На свой ред архимандрит Антоний благодари за високото доверие. "Наистина това е много тежък кръст, който поемам на гърба си, но не се оплаквам, изпълнявам послушанието като монах. Ще се старая да оправдая доверието", каза той.

Басарбовският манастир се посещава от много българи и румънци, тъй като в него се пази частица от мощите на Св. Димитър Басарбовски, покровителя на Букурещ. Затова идеята е той да се превърне в център на религиозния и културния туризъм. "Искаме манастирът да бъде като един разсадник на култура, на духовна култура и на духовна просвета не само за епархията, но и по принцип за всички нас. Важното е, че обителта е жива, важното е, че обителта пази жив спомена на преподобни Димитър Басарбовски, тук с благословението на румънския патриарх Теоктист има частица от неговите свети мощи, което поддържа жива тази духовна връзка между България и Румъния", коментира още владиката.

Една от първите задачи на новия игумен ще бъде заедно с митрополията да потърсят средства за довършване на новия храм, който се строи в двора на манастира. Той е необходим на вярващите, които искат да запалят свещ и да се помолят, тъй като за по-възрастните и болни хора е трудно да се изкачват до малката църква в скалите.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари