Високоскоростен влак: Пътуването от София до Русе би отнемало около 1 час и 30 минути

7
България изостава в развитието на високоскоростни железопътни линии
България изостава в развитието на високоскоростни железопътни линии

България изостава в развитието на високоскоростни железопътни линии, алармират експерти

Експерти по железопътен транспорт изразиха общо мнение, че изграждането на високоскоростни железопътни линии в България трябва да се превърне в държавна политика. По време на пресконференция в Националния пресклуб на БТА те подчертаха, че страната ни изостава значително в развитието на този вид транспорт в сравнение със съседните държави.

Инж. Румен Марков, управител на „Лардж Инфрастръкчър Проджектс“ ООД, изтъкна необходимостта от 10-годишна програма за развитие на високоскоростния железопътен транспорт. Той подчерта, че липсата на средносрочни и дългосрочни програми в сектора излага пътническия железопътен транспорт на огромен риск.

Според Марков, политическите партии трябва да приемат политиките на Европейския съюз за високоскоростните железници и да постигнат консенсус за тяхното реализиране в България. Той посочи, че частният сектор проявява интерес към изграждането на високоскоростни линии, включително чрез концесии, докато държавните органи не предвиждат такива проекти.

Железопътният експерт Симеон Евтимов подчерта, че високоскоростните железопътни линии трябва да бъдат приоритет за държавата, тъй като те се превръщат във важен геостратегически фактор. Той допълни, че железопътните линии за 160 км/час не могат да се считат за високоскоростни.

По време на пресконференцията бяха представени данни за потенциалното време за пътуване по някои основни дестинации, ако бъдат реализирани високоскоростни железопътни линии в България. Например, пътуването от София до Варна би отнемало около 2 часа, до Русе – 1 час и 30 минути, до Букурещ – 2 часа и 15 минути, а до Солун – 1 час и 30 минути.

Адвокат Николай Николов очерта правната рамка около развитието на високоскоростния железопътен транспорт и изграждането на такива проекти в България.

Експертите са единодушни, че изграждането на високоскоростни железопътни линии в България е не само необходимост, но и възможност за развитие на страната. Те призовават държавата да предприеме решителни действия в тази насока.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 8
    6
    Приказки от 1001 нощ
    Тъпи констатации, които и обикновен човек, не експерт, може да направи. Докога само приказки?! Каква туристическа държава без инфраструктура, вкл. железопътна?! Какви инвестиции? И изобщо каква икономика в 21 в.?!
  • 19
    5
    Дедо ви Ванго
    Голема работа сме на думи и обещания сме първи и правим всичко , досущ като управниците . Ето на втори мост над Дунава Русе - Гюргево изградихме за магистралата Русе - София да не говорим . Аерогара Русе успешно се справя с изкуственния дъжд . А за водния канал Русе - Варна просто нямам думи .
  • 23
    4
    daskal
    Влаковете пътуват със същата средна скорост, с каквато се движеха преди половин век. Вие това не успяхте да промените за 50 години. Какви високоскоростни влакове бълнувате?
  • 12
    3
    Обичам БДЖ
    Високоскоростните линии са естествено еволюция на ЖП инфраструктурата, въпросът е имаме ли материалната финансовата , та да не говорим и организационна способност - нечия подизпълнителна фирма ще дръпне "няколко" лева . Със сигурност предвид нашата доста гъста ЖП система ще трябва и сериозна фортификация и ревизия на участъци от основните направления за да позволят скорости над 160 км/ч
  • 8
    2
    Аре стига!
    Аре стига с тия високоскоростни пътнически влакове! Русе-София, тинтири минтири. Колко пътника ще имате в денонощието? 10? 15? На каква цена ще ги возите? Пътнически ЖП транспорт е ефективен единствено и само ако е между мегаполиси.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Докторе, синът ми глътна 1 лев, ще умре ли?
- Глупости, колко депутати се нагълтаха с милиони, даже разстройство нямат!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари