“Дунарит” изправя село Николово пред безработица

1
500 от служителите в “Дунарит” живеят в село Николово и са притеснени, че може да загубят работата си
500 от служителите в “Дунарит” живеят в село Николово и са притеснени, че може да загубят работата си Видео: БНТ

Работниците от русенското предприятие “Дунарит” са готови да излязат на протест с искане лицензът на завода да бъде възстановен. Те готвят блокада на Дунав мост, която е насрочена за петък. 500 от служителите в предприятието живеят в близкото село Николово и са притеснени, че може да загубят работата си, а населеното място да обезлюдее. Венцислава Цонева и Красимир Хараланов работят в завода от година. Там си изкарват прехраната и родителите им. За семейството е немислимо всички едновременно да останат без доходи.

“На есен, живот и здраве, имам първокласник. Оставаме без никакви финанси. Имаме и заеми”, каза Венцислава Цонева.

В момента безработни в Николово почти няма – едва 60 човека са без препитание. От останалите 2000 души 500 се трудят във военния завод. Затова евентуалното му затваряне ще разтърси живота в селото.

“За да работят търговските обекти, трябва хората да имат пари от някъде. Крайният клиент, щом няма възможност, се отразява на бизнеса”, заяви Анелия Глушкова – управител на магазин.

Хората тук сравняват днешната ситуация с тази от март 1993 година, когато заводът беше разтърсен от взрив. Сега според тях отнемането на лиценза ще доведе до социален взрив.

Източник: БНТ Русе
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари