Доминацията на Запада приключи

0
Завръща се влиянието на Русия, Китай и Иран
Завръща се влиянието на Русия, Китай и Иран

Съветският съюз изчезна преди 25 години с края на Студената война, а това маркира окончателна победа на идеята за либерална демокрация и началото на една ера на доминация на Запада, воден от САЩ, пише Washington Post.

Близо десетилетие продължи това, а общността на демокрациите се увеличаваше първо с Източна Европа и бившите съветски колонии. И тази епоха обаче приключи и автокрациите отново се върнаха, демокрацията е в защитна позиция, САЩ е в отстъпление.

Западът се обръща навътре и се прибира вкъщи, оставяйки света на автокрациите - Русия, Китай и Иран, допълва още изданието.

Русия пуска бомби, а САЩ публикува изказвания. Във Франция номинираният кандидат за президент от консерваторите е благоразположен към руския държавен глава Владимир Путин.

Същата позиция заемат и няколко лидери в Източна Европа: Унгария, България и Полша: като те също показват тенденции за авторитаризъм, пише Фокус.

Междувременно Европейският съюз, най-големият демократичен клуб на земята, може скоро да се разпадне, след като движения, подобни на Brexit, набират популярност. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Какви са сезоните в България?
- Агне, таратор, риба, прасе.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари