Търговци: С тавана на надценките може да ядем вносен хляб

0
Някои видове хляб ще изчезнат, алармира Доника Ризова
Някои видове хляб ще изчезнат, алармира Доника Ризова

С хляба е лесно да се заиграеш преди избори, коментира Доника Ризова

Търговски вериги искат от президента Румен Радев да наложи вето на надценките при хляба. Според бранша ще се стигне до изкривяване на конкуренцията, от което ще пострада крайният потребител.

"В последния ден, в последните минути на това НС, Цонев реши през Закона за хазарта, през преходни разпоредби да предложи нещо, което не е обсъдено нито с Министерството на икономиката, нито с Министерството на земеделието, нито с производители, търговци, с нито една заинтересована страна, с КЗК, КЗП. Между гъбите и хазарта изведнъж се взима такова решение с единодушие от 200 гласа, каквото в последните години рядко има в НС", коментира директор "Комуникации" в Сдружението за модерна търговия Доника Ризова в студиото на "България сутрин".

Според нея никой депутат не е гласувал "против" заради предстоящите избори.

"С хляба е лесно да се заиграеш преди избори, той е ценен, важен. Но не може с промени на парче, на коляно да объркваме цял сектор, да противопоставяме производители, преработватели, търговци, потребители. Това ще наруши баланса на конкуренцията", категорична е Ризова.

Пред Bulgaria ON AIR тя заяви, че реакцията на Сдружението за модерна търговия е явна и открита със сезирането на президента Радев и искането да наложи вето върху промените, а не да се търсят отделни срещи с депутати.

От бранша са убедени, че промените ще се отразят на крайния потребител и конкуренцията не трябва да бъде пренебрегвана.

"На един търговец, ако не му е изгодно да купува от някой производител, може да си внесе и от чужбина. Някои видове хляб ще изчезнат", очаква Доника Ризова.

Тя даде пример с търговски вериги, в които има над 150 вида хляб и хлебни изделия и има цена за всеки джоб и всяка нужда. Добави също, че в различните части от страната формирането на цените е различно, съобразено с доставките, производителите, заплатите, които се плащат в района.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    4
    Моето име
    Ха, ако иде реч за хляб в найлон, дали от Русе или от Танганайка, все си е бок лук.
  • 10
    3
    Дгд
    Още по добре може хем да е по евтин и всъщност да е хляб. Не като сегашната пумия
  • 3
    2
    LOL
    като е скъп хляба ще ядем паржоли! Мани го тоя глутен и консерванти.
  • 10
    1
    Е, и ?
    Я да видим какво лошо има в това да ядем вносен хляб? Вероятно от поне 15 ходини хляба си го правя в домашна хлебопекарна с брашно от Румъния. Сега, на който му е по вкуса българския хляб - нека му е сладко и да си го яде със здраве! Смисъла е,че не разбрах точно къде е заплахата, че "може да ядем вносен хляб".
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари