CNN: Русия произвежда три пъти повече артилерийски снаряди от САЩ и Европа

3
Артилерийските заводи в Русия работят 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, на 12-часови смени
Артилерийските заводи в Русия работят 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, на 12-часови смени Снимка: АР

Артилерийските заводи в Русия работят 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, на 12-часови смени

Русия произвежда почти три пъти повече артилерийски боеприпаси от САЩ и Европа - ключово предимство преди следващата офанзива на военните ѝ в Украйна, предупреждават в редакцията на американския телевизионен канал CNN, цитирани от Агенция Фокус.

По данни на медията Русия произвежда около 250 000 артилерийски боеприпаси на месец, или около три милиона годишно. Взети заедно, САЩ и Европа са в състояние да произвеждат само около 1,2 милиона патрона годишно за предаването им на военните на Киев.

Американската армия си е поставила за цел да произвежда 100 000 артилерийски снаряда на месец до края на 2025 година - по-малко от половината от месечното производство на Русия - но дори тази цифра вече е недостижима, тъй като финансирането от 60 милиарда долара за Украйна е спряно в Конгреса, заяви по-рано пред репортери миналата представител на военните на САЩ.

"Сега сме в производствена война“, призна високопоставен служител на НАТО пред CNN. "Резултатът в Украйна зависи от това как всяка страна е оборудвана да води тази война“, допълни той.

Според официални лица Русия в момента изстрелва около 10 000 снаряда на ден, докато украинската страна – едва 2000. На някои места по фронта от близо 1000 километра съотношението е още по-лошо, според служител на европейското разузнаване.

Недостигът идва в може би най-опасния момент за военните усилия на Украйна, откакто Русия за първи път настъпи срещу Киев през февруари 2022 година. САЩ и техните съюзници предоставиха на Украйна редица сложни системи, включително танка M-1 Abrams, но военни анализатори казват, че войната вероятно ще бъде спечелена или загубена в зависимост от това кой ще произведе повече артилерийски снаряди.

"Въпрос номер едно, който разглеждаме в момента, са боеприпасите“, заяви представител на НАТО. "Това са артилерийски снаряди, защото тук Русия има значително предимство в производството и значително предимство на бойното поле“.

Артилерийските заводи в Русия работят "24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата“ на 12-часови смени", продължи източникът от НАТО. Около 3,5 милиона руснаци сега работят в сектора на отбраната, в сравнение с 2 до 2,5 милиона отпреди войната. Русия също внася боеприпаси: Иран е предал на Москва най-малко 300 000 артилерийски снаряда миналата година – "може би дори повече“, според служителя. А Северна Корея е доставила най-малко 6700 контейнера, съдържащи милиони снаряди.

Груб еквивалент в САЩ би било използването от президента Джо Байдън на Закона за отбранително производство, който му дава правомощието да нарежда на компаниите бързо да произвеждат оборудване за националната отбрана, казва американски служител.

Темпото на нарастване на производството на Русия все още е недостатъчно, за да отговори на нейните нужди, а служители на западното разузнаване не очакват тя да постигне значителни печалби на бойното поле в близко бъдеще, казват американски и западни служители. Има и ограничение за руския производствен капацитет, като руските фабрики вероятно ще достигнат своя връх през следващата година, обясняват още събеседниците на медията. Но това все още е много повече от това, което САЩ и Европа произвеждат за Украйна - особено без допълнително финансиране от САЩ.

Европейските държави се опитват да запълнят празнината. Миналия месец германска отбранителна компания обяви, че планира да отвори завод за боеприпаси в Украйна, която според нея ще произвежда стотици хиляди 155-милиметрови боеприпаси годишно. В Германия същата компания стартира нов завод, който ще произвежда около 200 000 артилерийски снаряда годишно.

Американски и западни служители настояват, че докато Русия е успяла да "впрегне“ своите заводи да заработят на бързи обороти, тъй като има предимството на управлявана икономика, капиталистическите западни страни в крайна сметка ще ги наваксат и ще произведат по-добро оборудване.

Представители на разузнаването са на мнение, че нито една от страните не може да постигне голям напредък в близко бъдеще, но дългосрочната математика е в полза на Москва – особено ако САЩ не предоставят допълнителна помощ на Украйна.

"Не върви добре, но зависи от ситуацията“, подчертава източник от западно разузнаване. "Ако помощта се възобнови и дойде бързо, тогава не всичко е загубено“.

В последно време Русия насочва удари срещу вътрешното отбранително производство на Украйна с оръжията си с голям обсег.

"Ако говорехме за това миналата есен, бихме казали, че атаките са насочени към критична инфраструктура", казва служител на НАТО. "Сега виждаме, че те са насочени не само към критична инфраструктура, но също и към украинската отбранителна индустриална база“, допълва той.

Според високопоставен служител на НАТО Русия произвежда 115 до 130 ракети с голям обсег и 300 до 350 безпилотни самолета по ирански модел всеки месец. И макар Русия да имаше хиляди ракети с голям обсег в арсенала си преди войната, днес броят им се движи около 700, уверени са събеседниците на CNN.

Напоследък руснаците се опитват да пестят тези оръжия, за да могат да ги използват в големи залпове в опит да преодолеят украинската противоракетна отбрана. И компенсират това с повишена употреба на дронове, като изпращат средно четири пъти повече дронове на месец, отколкото миналата зима.

Може би най-големият проблем за Русия е производството на танкове и друга бронирана техника. Тя изкарва около 125 танка на месец, но по-голямата част от тях са стари модели, които са преминали надграждане. Около 86% от танковете, произведени от Русия през 2023 година, са били обновени, според служител на НАТО. И въпреки че Русия разполага с около 5000 танка на склад, "вероятно значителна част от тях не могат да бъдат възстановени и са подходящи само за резервни части“.

Москва е загубила най-малко 2700 танка, над двойно повече от общия брой, изпратени в Украйна след февруари 2022 година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    4
    Бивш
    Още по хубавото е че аз се научих да ям с гъза си и сега тръпна в очакване да изям някоя мигрантска обрязана ракета
  • 0
    3
    Бивш
    Най хубавото е ,че и руснаците ,като севернокорейците ,се научиха да ядат снаряди ! Очаква се да серат в специални контейнери , за следваща преработка !
  • 1
    2
    Еврогей
    Фалшиви новини. Домдъблта превземаме Москва, а оттам още една седмица максимум до Владивосток. Ще бием орките с гъзове по ташаците, докато не се подуят и предадат.
  • 3
    1
    чичомиткобрат
    Ми ще смажат усрайна брутално и евроамериканските педераси ако се осмелят да се нсмесят, ще реват с години.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари