Кой е руският премиер Михаил Мишустин?

0
Мишустин не е бил силовак, бил е ръководител на федералната данъчна служба
Мишустин не е бил силовак, бил е ръководител на федералната данъчна служба Снимка: © РИА Новости / Александр Астафьев

Мишустин не е бил силовак, бил е ръководител на федералната данъчна служба

В справка, направена от агенция Ройтерс, са посочени ключови факти за руския премиер Михаил Мишустин, който беше предложен за преназначаване от президента Владимир Путин:

Михаил Мишустин е на 58 години (роден е на 3 март 1966 г.). Той бе назначен от Путин за председател на правителството през януари 2020 г., като смени на поста тогавашния премиер и бивш президент на Русия Дмитрий Медведев.

Подобно на други членове на руския елит Мишустин стана мишена на западни санкции във връзка с войната в Украйна, припомня БТА.

Мишустин не произтича от средите на службите за сигурност и не се брои за част т. нар. "силоваци" - хора с минало в разузнавателните служби, които са близки до Путин. Преди да стане премиер, той беше ръководител на федералната данъчна служба, където стана известен с това, че за едно десетилетие начело на службата успя да удвои приходите.

Първият му премиерски мандат беше белязан от коронавирусната пандемия и войната на Русия срещу Украйна, които създадоха огромни логистични предизвикателства.

През октомври 2022 г. Мишустин бе определен за председател на нов координационен съвет, включващ ръководителите на регионите и индустрията и имащ за задача да решава проблеми, свързани със снабдяването на въоръжените сили и подобряването на медицинската и логистичната подкрепа, която им се оказва. Самият Путин призна, че има проблеми в това отношение след хаотичната мобилизация на 300 хиляди души.

В годишния си доклад в парламента през април Мишустин каза, че правителството му се е сблъскало с големи сложности, но е успяло да адаптира икономиката на Русия към западните санкции и да се справи със задачите, поставени от президента Путин.

Ройтерс отбелязва, че на теория Мишустин би могъл да играе важна роля при бъдещ преход във властта. Съгласно руската конституция премиерът е първи в линията от потенциални заместници на президента, ако държавният глава подаде оставка, бъде отстранен от длъжност или се оттегли по здравословни причини.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    4
    AAA
    Знаете ли защо това ми е никнейма ? Защото като ми го напъха отзад някой като Мишустин и от мен се чува само едно ААА...но ми харесва, да ви призная, все пак съм еврогеец, свикнал съм!
  • 1
    3
    До 2
    От личен опит ли знаеш??
  • 0
    2
    до 1
    Да си прост е завинаги.
  • 2
    1
    ААА
    Идеалният идиот е тоя за нано фюрера.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари