Шарл Мишел: Ако Европа иска мир, трябва да се готви за война

1
Председателят на Европейския съвет твърди, че подкрепата на САЩ вече не може да се приема за даденост
Председателят на Европейския съвет твърди, че подкрепата на САЩ вече не може да се приема за даденост Снимка: Шарл Мишел / Facebook

Председателят на Европейския съвет твърди, че подкрепата на САЩ вече не може да се приема за даденост

„Ако Европа иска да съществува в мир, тя трябва да премине към режим на военна икономика и да засили значително отбранителните си способности пред заплахата, която представлява Русия.

Това заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел в статия, публикувана в няколко европейски вестника, съобщи „Киев Индипендънт“, предаде БГНЕС.

Мишел твърди, че подкрепата на САЩ вече не може да се приема за даденост и че страните от ЕС трябва да поемат отговорност за собствената си сигурност, тъй като се борят с най-голямото предизвикателство пред сигурността след Втората световна война.

"Ако не получим правилния отговор на ЕС и не окажем достатъчна подкрепа на Украйна, за да спре Русия, ние сме следващите. Затова трябва да сме готови за отбрана и да преминем към режим на военна икономика", написа той.

"Русия е сериозна военна заплаха за нашия европейски континент и за глобалната сигурност. Ако не получим правилния отговор на ЕС и не дадем на Украйна достатъчно подкрепа, за да спре Русия, ние сме следващите", добави той.

"Ако искаме мир, трябва да се подготвим за война", написа още председателят на Европейския съвет.

Мишел разкритикува продължилата десетилетия липса на финансиране и инвестиции в европейските армии и въпреки че военният производствен капацитет се е увеличил с 50% от началото на пълномащабната инвазия на Русия, е необходимо да се направи още много.

"Докато укрепваме отбранителния си капацитет, трябва да гарантираме, че Украйна ще получи това, от което се нуждае на бойното поле. Украинските войници спешно се нуждаят от куршуми, ракети и системи за противовъздушна отбрана, за да контролират небето. Трябва да използваме европейския бюджет, за да закупим военно оборудване за Украйна, и да използваме неочакваните печалби от обездвижените активи на Русия, за да закупим оръжия за Украйна", добави Мишел./БГНЕС

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Шарл Мишел
    Аз със сигурност съм следващия, отсега си готвя вазелина, че като дойде Дядо Иван, да ми влезе по лесно....
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари