Дерматолог предупреди за опасна комбинация на плажа

0
Сок от лайм в комбинация със слънцето причинява дерматит наречен „мексиканска бира“
Сок от лайм в комбинация със слънцето причинява дерматит наречен „мексиканска бира“

Дерматитите, наричани в литературата тип „мексиканска бира“, се причиняват от лайма, който е част от коктейлите или с който се пие мексиканската бира.

Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ дерматологът доц. Жана Казанджиева за подготовката и поддържането на кожата през летния сезон.

„Когато се пият на плажа, самите изстискани цитрусови плодове, ако ви попаднат върху кожата, в комбинация със слънцето, може да получите дерматит. Миналата година имахме няколко такива случаи в България“, коментира доц. Казанджиева.

Тя посочи, че има много кожни реакции, които са свързани не само със слънцето, а и с някои растения. „Това са класическите фито-фото дерматити, които ако си наберем хубав букет на горската поляна, след това можем да направим една екзема от това, че растението отделя различни токсични и алергични вещества. Те сами по себе си няма да ни навредят, но в комбинацията със слънцето могат да предизвикат тежка екзема“, допълни доц. Казанджиева.

По думите й при нежелана реакция, трябва да се обърнем към първия лекар, а ако нямаме такъв, то трябва да си сложим емолиент. „Това е нещо, което имаме в походната аптечка. Ако изгарянето е тежко, особено ако се появят мехури, най-бързо да се доберем до медицинска помощ“, добави тя.

Според нея не трябва да се ограничаваме в лятната си почивка в зависимост от фототипа на кожата. „Просто трябва да имаме предвид, че когато сме Тип 1 или 2, това означава със светла кожа, с руси или червеникави коси, с много лунички, със сини очи, трябва непрекъснато да ползваме фотозащитен препарат, който ни осигурява надеждна защита - 50+, висок фактор. Не трябва да светлите хора да им отказваме хубава почивка само заради това, че те носят такива гени. Просто им трябва по-хубава защита“, подчерта дерматологът.

Тя каза още, че солариумът и излагането на слънцето могат да доведат до много по-ранно и по-видимо фотостареене, но да се говори за драстични случаи, би било прекалено.

Доц. Казанджиева призова хората, въпреки всички съвети за предпазване от слънцето, да се радват на лятото. „Това е един хубав сезон и нека да го посрещнем с усмивка“, каза още дерматологът.

Източник: Агенция "Фокус"
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари