Кожата помни. Пазете се от агресивното слънце!

0
Съветите на доц. Весел Кантарджиев
Съветите на доц. Весел Кантарджиев Снимка: ВМА

Съветите на доц. Весел Кантарджиев

Лятото вече е тук. Любим и дългоочакван от мнозина сезон. Обикновено го свързваме с хубави емоции, пътувания, срещи с приятели... и продължително излагане на парещите слънчеви лъчи. Ползите от слънцето са безспорни, но не трябва да прекаляваме, а защитата е задължителна.

Слънчевата светлина и високите температури оказват различно влияние върху кожата в зависимост от нейния тип, а резултатът може да се изразява в обостряне на съществуващи кожни заболявания или появата на нови такива.

Най-честите промени са свързани с до болка познатото ни т.нар. слънчево изгаряне. В леката му форма се нарича соларен еритем и представлява възпаление на кожата, което се проявява със зачервяване, подуване и болка в засегнатите области. Обикновено промените са временни, но е възможно образуването на големи подмокрящи мехури, особено при пациенти с по-светла кожа, които изискват лекарска намеса, казва доц. Весел Кантарджиев, ръководител на Клиниката по дерматология на Военномедицинска академия (ВМА).

През последните години слънцето е доста агресивно, което повишава и риска от изгаряне на кожата. Затова и препоръката на специалистите е да се избягва излагането на слънце в интервала между 11.00-17.00 часа, задължително е и носенето на шапки, слънчеви очила и светли дрехи.

В горещините много хота се „сблъскват” и с алергизиращия и/или дразнещ потенциал на слънчевата светлина, с други думи – слънчева уртикария, фотоалергични и фотоконтактни дерматити. UV-лъчите могат да повишат чувствителността на кожата към редица вещества – метали, химични съставки в козметика, треви и други.

С напредването на възрастта се увеличава pискът от възникване на предракови и ракови кожни заболявания, например базоцелуларен, спиноцелуларен карцином и малигнен меланом. Появата им зависи както от някои генетични особености, така и от слънчевата светлина.

Доказано е, че за развитието им допринася както продължителната дългогодишна фотоекспозиция, така и еднократното интензивно излагане на слънце, свързано с изгаряне, особено в детството. Кожните клетки имат памет. Затова ние акцентираме върху превенцията – изразяваща се не само в използването на фотозащитни средства, но в ежегодните профилактични прегледи при специалист-дерматолог, казва доц. Кантарджиев, като подчертава, че ранната диагностика е свързана с по-добра прогноза и по-благоприятен изход от заболяването.

Самонаблюдението на бенките е важно, за да се предпазим от рак на кожата, казва още специалистът. По думите му, човешкият организъм може да образува около 20 вида различни бенки, като голяма част от тях са абсолютно безопасни. Но трябва да сме наблюдателни и при най-малкото съмнение за промяна в някоя от бенките задължително трябва да потърсим квалифицирана помощ.

През летните месеци, в резултат на високите температури, се увеличават потенето, триенето, мацерацията на кожата. Тези фактори са благоприятна среда за развитието на различни микроорганизми – най-вече гъбички. Проявяват се по различни начини в зависимост от локализацията, но най-често по кожата на гърба се наблюдават различни по цвят (червеникави, кафеникави или по-светли от околната кожа) залющени полета, по големите гънки – зачервяване и секретиращи рани, а по ноктите – промяна в цвета и деформация. Важно е навременното лечение поради риск от хронифициране и последваща терапевтична резистентност.

За всички кожни заболявания, които имат отношение към слънчевите лъчи, препоръчваме използването на непрекъсната фотозащита под формата на кремове, лосиони, флуиди и други. Най-добре е фотозащитният крем да се нанася по няколко пъти на ден, да обхваща всички пряко изложени на слънце участъци. За справяне с високите температури е важна хидратацията, лекото свободно облекло в светли тонове от естествена и дишаща материя, и спазването на добра лична хигиена, съветва още доц. Кантарджиев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари