Чист въздух за Русе!

1
През последните месеци зачестиха сигналите за замърсяване на въздуха
През последните месеци зачестиха сигналите за замърсяване на въздуха Видео: БНТ2

Покана към русенци са отправили от местната гражданска инициатива „Чист въздух за Русе” да се съберат и да обсъдят има ли необходимост от създаване на обществен съвет по екология.

През последните месеци зачестиха сигналите за замърсяване на въздуха на града и вече има напрежение сред жителите му.

Хората се събраха тази вечер по призива на гражданската инициатива „Чист въздух за Русе”. Една от причините да не са толкова много  вероятно е, че организацията ставаше чрез социалните мрежи. Хората тук, както и във форумите, настояват да се локализират източниците на замърсяване на града и да се вземат мерки това да спре. Ето какво казаха на срещата днес русенци: Всички фирми на територията на общината да представят в общината комплексните си разрешителни и гражданите да имаме свободен достъп до тях.
Както и кметът да сформира Обществен съвет по екология, съставен от НПО и граждани, който да дава становище по всички нови инвестиционни намерения, заявени от фирми на територията на общината.

До този момент като основни замърсители, поне що се отнася до нощта срещу 15 септември, когато Русе беше залпово обгазен, бяха посочени фирмите Лубрика и Монтюпе. Тогава инспекторите запечатаха една от леярните на завода за алуминиеви авточасти заради превишение на дебита на вредни емисии. От френската фирма обжалваха решението и Върховният административен съд постанови леярната, наречена Карусел 1, да бъде пусната да работи, докато приключи делото и Русенският административен съд се произнесе окончателно.

Има и други дела, свързани с разширяването на производствени мощности, срещу които русенци протестират, именно заради чистотата на въздуха. Екипът на БНТ Русе продължава да ги следи, като и това дали Общинският съвет на Русе ще се съобрази с предложенията на гражданската инициатива „Чист въздух за Русе”.

Източник: БНТ Русе
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари