Студена лава заля село в Индонезия

0
Има десетки загинали и такива, които са в неизвестност
Има десетки загинали и такива, които са в неизвестност Снимка: X

Проливни дъждове свалиха потоци от пепел и камъни от планината Марапи

Най-малко 41 души са загинали след внезапни наводнения и студена лава, изтичаща от вулкан, на западния индонезийски остров Суматра, предава БГНЕС.

Часове наред проливни дъждове свалиха потоци от пепел и камъни от планината Марапи - един от активните вулкани. Свлачищата от студена лава заляха два района, отнеха живота на десетки хора и повредиха повече от 100 къщи, джамии и обществени сгради.

Властите твърдят, че броят на жертвите може да се увеличи, тъй като десетки са в неизвестност.

Оцелелите разказват как са избягали, когато студената лава - смес от вулканичен материал и камъни, която се стича по склоновете на вулкана при дъжд - се е насочила към домовете им.

"Чух гръмотевици и звук, подобен на вряща вода. Това беше звукът на големи камъни, които падаха от планината Марапи. Беше тъмно, затова използвах мобилния си телефон като фенерче. Пътят беше кален, не спирах да се моля на Бог", разказва Рина Девина, 43-годишна домакиня от област Агам.

Тя добави, че къщата на съседа е била "унищожена от големи камъни", а четирима от съседите ѝ са загинали. Наводнението е последното от поредица природни бедствия, които поне отчасти са резултат от човешката дейност, заявиха експерти.

"Внезапните наводнения и калните свлачища от студена лава продължават да се повтарят и да увеличават интензивността си поради прекомерната експлоатация на природните ресурси и безразборното строителство", казва Венгки Пурванто, директор на клона за Западна Суматра на Индонезийския форум за околната среда.

"В резултат на това бедствията се повтарят всяка година. Всъщност те зачестяват с всяка изминала година. Разстоянието между едно бедствие и следващото става все по-малко", допълни той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари