Русенци искат затварянето на Монтюпе!

4
Трябва принудително затваряне на заводите-отровители на града ни, тъй като срещите с институциите не решават наболелия проблем
Трябва принудително затваряне на заводите-отровители на града ни, тъй като срещите с институциите не решават наболелия проблем Видео: БНТ

Като преливане от пусто в празно определиха вчерашната среща русенци, които искат да дишат чист въздух, след като стана ясно, че комисията по екология няма механизъм, с който да изпълни искането им за временно затваряне на завода.

Единственото решение, което беше взето, е областната управа да провери на какъв етап заводът е изпълнил предписанията за монтирането на пречиствателни съоръжения. Комисията ще настоява и за изграждането на мониторингова система, която да следи ежеминутно нивото на вредни вещества във въздуха, информира БНТ.

Дауд Ибрям – председател на постоянната комисия по земеделие и екология в Общински съветРусе"Трябва да намерим изход от ситуацията и да направим възможното този проблем да бъде решен. Защото преките начини за отстраняване на хора от администрацията за разместване и задкулисни игри, водят до резултат никакъв, тоест нула".

За пореден път стана ясно, че единствените институции, които могат да приложат каквито и да било мерки срещу замърсяването на въздуха са Министерството на околната среда и водите и в частност регионалната екоинспекция. Според протестиращите, обаче те не правят необходимото обгазяванията над Русе да спрат.

Галичка Николова – „ Решението на проблема е принудителните мерки за затваряне на заводите-замърсители, не тоест, отровители на града и от там нататък поставяне пред тях на условия да си преведат в рамките на закона производствата така, че да не тровят града.”

Николова допълни, че е крайно време започналото разследване на прокуратурата през 2016 година да приключи до седмица и да се потърси съдебна отговорност от хората, допуснали сегашната ситуация.

За коментар потърсихме ръководството на „Монтюпе”, но от там заявиха, че на този етап се въздържат от изявления по темата.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари