Брюксел похвали Румъния

1
Настоящата власт в Румъния се върна към реформите, гражданското общество е активна сила
Настоящата власт в Румъния се върна към реформите, гражданското общество е активна сила Снимка: ЕПА / архив

Настоящата власт в Румъния се върна към реформите, гражданското общество е активна сила, но медиите все още са уязвими на политически натиск.

Това твърди частта за Букурещ на първия Доклад за върховенството на закона в ЕС, представен преди ден, пише Дневник.

Сегашното правителство потвърди отдадеността си да възстанови движението на съдебната реформа след застоя през 2017 - 2019 г. Тогава Еврокомисията критикува Румъния и, за разлика от България, не препоръча Механизма за сътрудничество и проверка (CVM) за нея да отпадне. Правителството на социалдемократите падна и оттогава на власт е премиерът Людовик Орбан от Националната либерална партия, който направи две правителства на малцинството.

Сегашният кабинет обаче, който започна мандата си през ноември 2019 г., се върна към реформите. Напредъкът на необходимото законодателство обаче бе забавен заради пандемията от коронавируса и предстоящите предсрочни избори през декември. Някои спорни мерки още са в сила и увеличават несигурността във функционирането на съдебната система, особено заради ефекта им в комбинация една с друга, отбелязва докладът.

Правната рамка за борбата с корупцията е всеобхватна и базирана върху съдействие върху местните и националните институции. Основните институции обаче още са изправени пред предизвикателства спрямо прилагането на тази рамка; затруднено е и преследването на корупцията на високо ниво, смята Брюксел.

Медийната свобода и плурализъм са защитени с необходимите правни мерки, но проблеми има с прилагането им. Прозрачността на медийната собственост не е цялостна, регулаторната институция за аудиовизуалните медии няма достатъчно ресурси да си върши работата. Медиите са уязвими за политически натиск, особено при положение, че липсват изрични правни защити на редакционната независимост.

Гражданското общество е активна сила и успява да реагира на опитите дейността му да бъде ограничена. То има и важна роля в защитата на върховенството на закона, отбелязва докладът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари