Жена вдиша обецата си за нос и премина тежка операция

0
Първоначално жената решила, че е болна от пневмония
Първоначално жената решила, че е болна от пневмония

Първоначално жената решила, че е болна от пневмония

Преди 2 месеца Варша Саху случайно вдишва винта на щифта си за нос, но не изпада в паника. Мислела си, че щифтът е попаднал в стомаха ѝ и ще премине по естествен път през храносмилателната ѝ система. Частичката обаче се забила в белия ѝ дроб и ѝ причинила седмици дискомфорт и недостиг на въздух, докато накрая лекарите го отстранили, пише Би Би Си.

Подобно на повечето омъжени хиндуистки в Индия, 35-годишната Варша носела обеца за нос още от сватбата си „преди 16-17 години“, тъй като бижуто там се смята за символ на семейното положение.

„Не знаех, че винтът се е разхлабил“, казва тя по телефона пред Би Би Си от дома си в източния индийски град Калкута.

„Просто си говорех и си поех дълбоко въздух и го вдишах. Нямах представа, че е влязъл в дихателните ми пътища. Мислех, че е отишъл в стомаха ми“, обяснява още Варша.

Д-р Дебраж, пулмолог в болница „Медика“, който миналия месец оперира Варша и отстранява успешно частта от белия ѝ дроб, определя случая ѝ като „изключително рядък“.

Индийските медии са съобщили само за 2 подобни случая през последното десетилетие.

„Понякога получаваме случаи, при които сухи плодове или бетелови ядки попадат в белите дробове на хора, но в повечето пъти става дума за малки деца или възрастни хора над 80 години. Изключение прави пациентка на 30 години“, казва д-р Дебраж.

Историята на Варша става известна, когато месец след вдишването на частта тя отива на лекар с оплаквания от упорита кашлица, задух и пневмония. Първоначално тя мисли, че затрудненията с дишането са причинени от друго нараняване на носа, което е имала преди инцидента с обецата.

Когато лекарствата не помогнали, тя се консултирала с пулмолог. Компютърната томография открила предмет в белия ѝ дроб, а последвалата рентгенова снимка на гръдния кош показала какъв и колко голям е той.

Пулмологът изпратил в дихателните ѝ пътища фиброоптичен бронхоскоп - малка камера с щипки. Но той не могъл да хване „острия блестящ предмет“ и не успял да го извади. Тогава тя насочила пациентката към д-р Дебраж.

„Първо трябваше да консултираме пациентката. Тя се притесняваше, че ще се подложи на втора процедура толкова скоро след първата, но ѝ обяснихме, че човешкото тяло е устроено така, че в него няма място за чужд предмет“, казва той.

„Казахме ѝ, че няма как тялото ѝ да го приеме и че ако не се лекува, пневмонията ѝ ще продължи да се влошава“, добавя още той.

По думите му изваждането на винта с помощта на обикновен гъвкав бронхоскоп е била изключително трудна задача, защото той е бил в белия ѝ дроб повече от 2 седмици и около него вече са израснали тъкани.

„Трябваше да бъдем много внимателни, защото ако по време на изваждането винтът беше влязъл в контакт с дихателните пътища, които са много тесни, можеше да причини нараняване и да доведе до кръвоизлив“, казва д-р Дебраж.

Процедурата продължила 30 минути и преминала успешно, а Варша била изписана след 4 дни в болницата.

„Тя дойде и на контролни прегледи и сега вече е напълно здрава“, казва докторът.

Варша се смее, когато от Би Би Си я питаи дали отново е започнала да носи обеци за нос.

„В никакъв случай. Никога не съм си представяла, че може да се случи нещо подобно, но се случи. Не искам това да се повтаря“, казва тя.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари