Атанас Славов: Приемането в Шенген беше невъзможно без правосъдните реформи

1
Правителството постигна важна задача, смята министърът на правосъдието
Правителството постигна важна задача, смята министърът на правосъдието Снимка: Facebook

Правителството постигна важна задача, смята министърът на правосъдието

"Решението за приемането на България и Румъния нямаше да бъде възможно без множеството реформи в областта на правосъдието, наред с ефективното опазване на границите", посочи министърът на правосъдието Атанас Славов в социалната мрежа.

"В края на изминаващата година България успя да постигне една от стратегическите си цели – да се присъедини към Шенгенското пространство. Правителството постигна важна задача, върху която работихме изключително усилено в последните месеци като екип – във вътрешен и международен план.

По този начин България прави още една крачка към това да бъде пълноправен член на Европейския съюз. От периферията на Европа страната ни се приближава към сърцето на съюза, като ще стане реален участник във взимането на решения за общото ни бъдеще и в сферата на опазването на общите граници. Скоро и нашите съграждани и бизнеси ще почувстват практически ползите от улесненото пътуване – първо по въздух и вода.

Решението за приемането на България и Румъния нямаше да бъде възможно без множеството реформи в областта на правосъдието, наред с ефективното опазване на границите.

През изминалите над 12 години липсата на върховенство на правото беше очевиден препъникамък към усилията ни за свободно пътуване, въпреки че България беше изпълнила техническите критерии. Приемането на новия антикорупционен закон и промените в Конституцията, съчетани с много практически усилия за подобряване на институционалната среда и засилване на промените в съдебната система, върнаха доверието на нашите европейски партньори в страната ни и във възможностите й да гарантира сигурност.

Усилията за налагане на върховенството на правото обаче не трябва да спират. Предстои ни важна година, в която трябва да направим следващите решителни крачки към укрепване на правовия ред чрез силни, ефективни и изграждащи доверие институции!", написа Славов във Facebook.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари