Пламен и Тони вдигат 1 милион килограма за "Гинес"

0
Опитът за рекорд на "Гинес" ще бъде направен в русенското село Тръстеник
Опитът за рекорд на "Гинес" ще бъде направен в русенското село Тръстеник

Пламен Атанасов (29 г.) и Тони Липошлиев (32 г.) ще покоряват "Гинес"!

Здравите български момчета ще опитат да поставят световен рекорд за най-много набирания и кофички (вид силово упражнение за горната част на тялото, изпълнявано на успоредка) в продължение на 12 часа. Досега никой на планетата не е правил подобно нещо, особено когато става въпрос предизвикателството да е за двама души едновременно.

Пламен и Тони вече имат богат опит в спорта калистеника - съвкупност от двигателни упражнения, използващи основно тежестта на тялото като съпротивление.

"Поставили сме си цел за половин денонощие да направим около 6 хиляди повторения. При средно тегло от 80 кг на всеки от нас това означава, че на човек се падат по 480 хиляди килограма. Или двамата заедно ще вдигнем около 1 милион килограма за 12 часа. Планирали сме да правим по 10 минути почивка на всеки два часа - ще използваме времето за вода, храна или ако на някого му се ходи до тоалетна", разказа Атанасов, цитиран от "България Днес".

И добави: "Тренираме вече от 14 години. Подготовката е постоянна, но сме обърнали малко по-специално внимание към упражненията в деня на събитието. Освен със собствено тегло тренираме също и с жилетки с тежести. Включваме и бягане за разпускане или дните, в които усещаме горната част на тялото си претоварена. Тони има опит в бягането, като миналата година завърши маратона "Витоша 100" за 12 часа".

Опитът за рекорд на "Гинес" ще бъде направен на новоизградената площадка в русенското село Тръстеник. Чрез продажбите на негови книги, свързани изцяло с тренировките със собствено тегло, Пламен решава да отделя процент от печалбата и да я насочва към изграждане на площадки в малките населени места.

"Общият ни път с Тони започва 2014 година когато група младежи решихме да популяризираме калистенката в "България търси талант". В същата година бе и първото ни международно състезание в Чехия. В следващите няколко години състезанията в България и извън страната продължаваха. Имаме много челни места на международни и национални състезания. Тази година решихме да запишем 10 години от запознанството ни именно с предизвикателство в спорта с 12 часа маратон в набирания и кофички за максимален брой повторения. В деня на събитието сме подготвили 60 книги, свързани с тренировките със собствено тегло, които ще подарим на децата в селото, разбира се, дръзнали да се включат в едно малко предизвикателство за тях, в което ще трябва да изпълнят няколко лицеви опори", каза още Атанасов. Момчетата благодарят за подкрепата на Пламен Кръстев, Явор Маринов, Радостин Дунев, Мариан Неделчев, Йордан Иванов и Мартин Маринов.

Натоварващото предизвикателство ще бъде излъчвано на живо във фейсбук, като и ще бъде записано на видео изцяло, за да послужи за доказателство пред представители на "Гинес".

През януари 2021 г. Пламен изкачи на ръце над 1300 стъпала по пътеката до паметника "Създатели на българската държава" в Шумен. Постижението му, което продължи над 5 часа, беше максимално затруднено от непрестанен проливен дъжд, мъгла и ниски температури.

Година по-рано, през септември, за три часа и 5 минути Атанасов покори връх Шипка. Отново на ръце. Младежът изкачи с длани 885 стъпала, като целта му беше да постави световен рекорд.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    вдигат
    тия са дилъри на кристал
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари