Румъния е постигнала важен напредък в борбата с корупцията

1
Доклад на Глобалната инициатива срещу транснационалната организирана престъпност
Доклад на Глобалната инициатива срещу транснационалната организирана престъпност

Доклад на Глобалната инициатива срещу транснационалната организирана престъпност

Румъния е постигнала важен напредък в борбата с корупцията, според доклад на Глобалната инициатива срещу транснационалната организирана престъпност (GI-ТОС), финансиран от правителството на Съединените щати и Европейския съюз и цитиран от Диджи24. В документа е отчетено, че наскоро някои важни политически фигури в страната са били отстранени от публични длъжности след разследвания, които са показали, че са злоупотребили с власт, за да обслужват собствените си интереси.

“Корупцията на ниво правителство и политически партии е основният въпрос в дневния ред на националните дебати. През годините доверието във властите беше ерозирало, преминавайки от страх по време на диктатурата до незачитане на закона по време на процеса на възстановяване на държавата", отбелязват авторите на доклада. Според тях по отношение на корупцията една от най-уязвимите области през последната година са обществените поръчки и в това направление Румъния все още е сред най-корумпираните в ЕС.

В документа се оценява и дейността на Националната дирекция за борба с корупцията.

„След 20 години дейност, през които нейното въздействие се възприемаше като изключително ниско, институцията изглежда съживена. Румънското правителство прие Национална стратегия за борба с корупцията 2021-2025 г., която има за цел да подобри мерките в редица области, особено в сектора на здравеопазването и опазването на околната среда”, се посочва в доклада.

Авторите му констатират, че "организираната престъпност в Румъния не изглежда да упражнява сила или влияние върху демократичния процес, нито на национално, нито на местно ниво".

Отбелязва се и способността на държавата да управлява бежанската криза след руската инвазия в Украйна, в контекста, в който „много гласове изразиха съмнения относно способността на румънските власти да се справят със значителен брой бежанци и да защитят хората от трафиканти и организирани престъпни мрежи“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари